FARSUND: – Vi har jobbet med forprosjektet i godt over et år nå. Interessen er stor blant bøndene, men det er også mange ting som må falle på plass før prosjektet eventuelt kan bli realisert.

Det sier leder av Lista bondelag, Odd Harald Reve, som har vært sentral i forprosjektet, der også Lister Nyskaping og Access Lister har vært med.

Bare til låns

Odd Harald Reve mener det er naturlig å legge et produksjonsanlegg for biogass til Farsund, som er Sørlandets største landbrukskommune. Selv representerer han Kviljo Samdrift som alene har 3000 kubikkmeter med husdyrgjødsel som kan brukes i et eventuelt produksjonsanlegg. For bøndene er møkka en viktig ressurs, og det er en forutsetning at de får tilbake den samme mengde gjødsel som de låner vekk til produksjon av biogass.

– Vi har ikke konkludert ennå, men så langt ser den største utfordringen ut til å være å finne egnede bruksområder og kjøpere til gassen. Et alternativt som har vært vurdert er å forsyne Lista fly— og næringspark med energi, sier Odd Harald Reve.

Håper på statsstøtte

I Stortingsmeldingen om norsk klimapolitikk som ble lagt fra la fram 25. april i år, heter det at regjeringen vil bidra til utvikling av biogass i Norge blant annet gjennom gårdsbaserte biogassanlegg og store fellesanlegg for husdyrgjødsel og avfall. Bondelagslederen Odd Harald Reve håper regjeringen vil komme med nye støtteordninger.

– Sammenlignet med Danmark er vi et u-land når det gjelder å legge forholdene til rette for produksjon av biogass. En utfordring i Norge er jo også at strømprisene er såpass lave, sier Odd Harald Reve.

Selv drømmer bondelagslederen på Lista om å kunne kjøre traktor på gass produsert av møkk fra egne kyr.

Kjent teknologi

Å utvinne biogass fra husdyrgjødsel baserer seg på kjent teknologi, og er utprøvd i stor skala i land som Danmark og Tyskland. Hans Fredrik Grøvan i Lister Nyskaping mener at fylkeskommunen kan bidra ved for eksempel stille krav til rutebilselskaper om å kjøpe busser som går på biogass.