Vennskapsbånd har blitt knyttet mellom Renate Øien Malzev og Adriana Berntsen på familieleiren på Evjeklinikken. Formålet med leiren er å bevisstgjøre hele familien på viktigheten av et sunt kosthold. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Evjeklinikken er et spesialistsenter på Evje for livsstilsendring og behandling av sykelig overvekt. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

— Fiskepudding er ikke kjøtt! sier ti år gamle Adriana Berntsen.

Vennskapsbånd har blitt knyttet mellom Renate Øien Malzev og Adriana Berntsen på familieleiren på Evjeklinikken. Formålet med leiren er å bevisstgjøre hele familien på viktigheten av et sunt kosthold. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Sammen med foreldrene Heidi og Kay Rune Berntsen og klinisk ernæringsfysiolog Silje Stange Foss er hun på matsafari på butikken.I regi av Evjeklinikken og i samarbeid med St. Olavs Hospital og Barneavdelingen på sykehuset i Vestfold skal næringsinnholdet i pålegg, grønnsaker og desserter gås i sømmene.

Som en del av Appetittstudien er familien Berntsen og seks andre familier deltakere på familieleiren på Evjeklinikken — et spesialistsenter på Evje for livsstilsendring og behandling av sykelig overvekt. Turer, aktiviteter og kostholdsveiledning står på timeplanen.

— For oss har dette vært kjempelærerikt, og det er noe flere burde fått tilbud om. Når hele familien er med blir det enklere å samarbeide om et sunt kosthold også når vi kommer hjem, sier Heidi Berntsen.

Analyserer appetitt

Næringsinnholdet i vanlige dagligvarer blir ført opp og vurdert sammen med en ernæringsfysiolog. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

— Appetittstudien handler om å analysere og få kunnskap om hvordan appetitthormonene påvirkes når man blir slankere. Vi gjør tester etter oppstart, etter to uker og igjen om et år for å kunne si noe om både kort- og langtidseffekten, sier Rønnaug Ødegård.Hun er overlege ved St. Olavs Hospital og førsteamanuensis ved NTNU, og skal følge Adriana og de andre barna tett de neste to årene.

Målet er å kunne skreddersy en behandling for hver enkelt pasient. På landsbasis deltar over 30 familier i prosjektet.

— Tidligere studier har gitt oss grunnlag for at noen familier kan ha spesiell nytte av denne typen intensive rehabiliteringsopphold fremfor poliklinisk behandling, der pasientene gjerne får en halvtimes konsultasjon med jevne mellomrom, sier Ødegård.

Utveksler erfaring

Berntsen var aldri i tvil om å takke ja da tilbudet om familieleiren dukket opp.

— Jeg er selv slankeoperert, og kan utveksle erfaringer med andre foreldre i samme situasjon. Barna sliter til tider med overvekten, og leiren skaper et samhold både for barna og oss foreldre, sier hun.

Livsstilsendring

- Det viktigste er at barna opplever glede i aktivitet og trening, sier daglig leder ved Evjeklinikken, Alf Tore Moen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Barnevekststudien fra 2012 viser at om lag hver sjette tredjeklassing i dag er overvektig. Andelen med overvekt går likevel ikke opp, i følge studien.— Det viktigste er at barna opplever glede i aktivitet og trening. Vi vil at de skal føle at de lykkes. Det er foreldrene vi tar tak i, og lærer dem og barna om grensesetting, kosthold og kostholdsrytme, sier daglig leder på Evjeklinikken, Alf Tore Moen.

— Her følger vi dem fra morgen til kveld, og vi får kunnskap som er nødvendig for å gjøre endringer, sier han.

Oppholdet på klinikken skal ikke være en slankekur, men en varig livsstilsendring.

— Vi kjenner til at for å redusere overvekt må man først og fremst jobbe med å regulere appetitten. I den sammenhengen blir trening mindre viktig, men likevel en viktig faktor for å oppnå god helse, og tro på livsstilsendring gjennom økt mestringsfølelse, sier Ødegård.