Det sier stortingsrepresentantene Hans Fredrik Grøvan og Kjell Ingolf Ropstad til Fædrelandsvennen.

Sammen med resten av partigruppen har de to KrF-representantene nå prioritert kravene de skal legge fram for Høyre og Frp når forhandlingene om statsbudsjettet starter mandag.

Det vil bli lagt fullt trykk på å få Sørlandslaben inn i statsbudsjettet, sier KrF-representantene Kjell Ingolf Ropstad (til v.) og Hans Fredrik Grøvan. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er enighet i partiet om å legge fullt trykk på Sørlandslaben i forhandlingene, for dette er en viktig sak ikke bare regionalt, men også nasjonalt, presiserer de to.

Stor skuffelse

Det var stor skuffelse både på UiA og i næringslivet på Agder da Høyre og Frp i oktober presenterte sitt budsjettforslag uten at det nye testlaboratoriet som planlegges i Grimstad ble tilgodesett med en eneste krone. Nå kan det se lysere ut:

— Vi forventer full oppslutning om dette, og jeg blir veldig skuffet dersom Høyre og Frp vender tommelen ned. Blant agderpolitikerne er i alle fall det tverrpolitisk enighet om å satse på Sørlandslaben, og jeg regner med at de vil gi oss drahjelp internt i regjeringen, sier Ropstad.Planen om et nasjonalt pilottestlaboratorium er et resultat av et samarbeid mellom flere teknologi- og kompetansebedrifter og UiA, og går også under navnet «Mechatronic Innovation Lab - MIL». Mekatronikk er kombinasjon av mekanikk, elektronikk og datateknikk, og er etablert som eget fag på UiA.

— Et slikt testlaboratorium vil både gi fortrinn til næringslivet, og vil løfte UiA videre fram på områder der de allerede har markert seg sterkt, sier Grøvan.

- Helt fantastisk

— I dag må næringslivet til utlandet for å teste prototyper, og dermed kan man miste viktig kompetanse. Ikke minst for offshorebransjen er det svært viktig å finne nye kostnadseffektive og optimale løsninger, og denne kunnskapen er det viktig å utvikle i Norge, legger han til.

Får vi 20 millioner i 2015, kan vi gå i gang, sier UiA-rektor Torunn Lauvdal. Foto: Sondre Steen Holvik

— Helt fantastisk. Dette er virkelig gode nyheter, sier rektor Torunn Lauvdal ved Universitetet i Agder.Hun venter imidlertid med å heise flagget til budsjettforhandlingene er i mål, men har nå håp om at Sørlandslaben kan realiseres:

— Planene er klare, og dersom vi får 20 millioner i 2015 kan vi sette i gang, sier hun.

Resten på fredag

Det er Ugland Eiendom som skal reise bygget, UiA skal leie seg inn, og de 20 millionene fra statsbudsjettet vil gå til vitenskapelig utstyr. Næringslivet har forpliktet seg til kjøp av tjenester for 50 millioner kroner, og Skeiegruppen har lagt 10 millioner i potten.

Et av stridspunktene har vært hvorvidt Sørlandslaben skal sortere under næringsdepartementet eller kunnskapsdepartementet.— Vi har valgt å legge det inn under næring, men det kan også argumenteres for kunnskap, sier de to KrF-representantene.

Hvilke andre saker KrF prioriterer når de sammen med Venstre skal gå i forhandlinger om budsjettet, vil først lbli klart når partiet legger fram sitt alternative budsjett på fredag.

- Gryteklart prosjekt

— Dette er veldig gledelig. Vi har et gryteklart prosjekt, og kan stikke spaden i jorden straks det blir klart om vi får penger i 2015. Ugland Eiendom stiller med tomt og bygg, og industrien stiller med utstyr som matcher den investeringen staten gjør,

Det sier leder for NODE-klyngen, Anne-Grete Ellingsen.

— Det var jo en utrolig skuffelse at regjeringen - til tross for sin vektlegging av verdiskaping og innovasjon - ikke fant grunn til å støtte oss i budsjettforslaget, legger hun til.

Node-klyngen rykket i sommer opp i elitegruppen GCE (Global Centre of Expertise), og det innebærer økt satsing på forskning og innovasjon.

— Det betyr at vi får tilført mer penger, og det forutsetter at vi har et laboratorium der vi kan pilotere og teste ut løsninger før de sendes ut i markedet, sier Ellingsen.