— Han døde rolig, etter kort tids sykeleie, opplyser miljø- og klimaminister Tine Sundtoft til Fædrelandsvennen.

Kristian Sundtoft døde fredag. Han ble 77 år gammel. Han var en av landsdelens mest markerte politikere i flere tiår.

Les også:

Sundtoft ble valgt inn i Lillesand bystyre i 1964, og møtte for siste gang i 2007. Han var fylkesordfører i Aust-Agder i fra 1976 til 1983. Han var ordfører i Lillesand i to perioder. Sundtoft var fylkesleder i Aust-Agder Høyre i seks år. Han hadde en rekke styreverv og var også varamann til Stortinget.

En av de største

— Han kjempet for det han trodde på, og fikk gjennomslag for mye. Kristian Sundtoft er en av de mest betydningsfulle politikere i landsdelen de siste tiårene. En av de aller største, sier Thomassen.

På landsdelsnivå trekker han fram etableringen av Agder Energi.

— Sundtoft hadde en helt spesiell og avgjørende rolle i å samle Agders kommuner i den saken, sier Thomassen.

— For meg var han en mentor og en god samtalepartner. Vi hadde mange gode og personlige samtaler inntil nylig. Kristian var usedvanlig engasjert i Lillesand og byens ve og vel. Nå var det kommunestruktur som opptok spesielt, forteller han.

— Han var også stolt av ministerposten til datteren. Det var stort for ham, sier Thomassen.

Kristian Sundtoft kom ikke på Stortinget, selv om han forsøkte. Det er sagt at han er stortingsmannen Aust-Agder aldri fikk.

- Nasjonalt viktig

— Det kan du godt si. Jeg har kjent Kristian i over 50 år. Jeg ledet AUF, han ledet Unge Høyre og vi reiste rundt i Aust-Agder og diskuterte, sier Helge Røed.

Han omtaler Sundtoft som en nasjonalt viktig politiker, og trekker særlig fram hans nestlederverv og lange arbeid i Kommunenes sentralforbund. Han hadde også verv i NHO og Kommunal Landspensjonskasse.

— Sundtoft var med på å reformere kommunesektoren. Han utviklet flere av de styringsmodellene norske kommuner i dag benytter. Han var også tidlig ute med å se behovet for reformer. Allerede i 1988, snakket han om kommunereform. Det skulle gå nesten 30 år før det ble en realitet, sier Røed, som omtaler Sundtoft som en varm og sosial person.

— Kristian var en høvding, sier tidligere ordfører i Kristiansand Bjørg Wallevik.

— Jeg hadde mange gode diskusjoner med ham, både milde og heftige. Han hadde meningers mot. Men han var alltid ærlig og redelig. Han visste hva han ville og hvorfor, sier Wallevik.

- Bygningsmann

Hun sier at han var en stor og ivrig bygningsmann.

— Han var samfunnsbygger i flere tiår. Overalt hvor han valgte å engasjere seg, ble det reist resultater, sier Wallevik.

Kristian Sundtoft var utdannet siviløkonom, og hadde størstedelen av sitt yrkesliv som regnskapssjef, økonomisjef og økonomidirektør ved Norton AS, senere Saint Gobain.

Kristian Sundtoft ble født i Åmli 11. august 1937. I 2005 mottok han Kongens fortjenstmedalje i gull.