Torsdag kjørte KrF-lederen og familien fra svigerforeldrene i Flekkefjord til det kristne sommerstevnet Oase i Kristiansand der han deltok fredagen.

— Det er mest Lisa som kjører, mens min jobb er å sitte bak med barna. Hun er en bedre sjåfør enn meg og liker bedre å kjøre. Men det er ingen tvil om at dette er en av de europaveiene som mest trenger å bli gjort noe med, sier Hareide.

— Når det er så mye tungtrafikk og så smal vei, så skjønner jeg godt at folk er redde for å kjøre på E 39, sier Lisa Maria Hareide.

Ifølge KrF-lederen kan det nesten bli litt dårlig stemning når de skal besøke hans familie på Bømlo.

— Lisa blir nesten litt sint, siden europaveien der er mye bedre enn her, sier Hareide.

— Er du selv redd for å kjøre E 39?

— Det er en vei som er bekymringsfull, og det er absolutt behov for å få gjort noe med den. Jeg vil ikke si at jeg er redd, men jeg kjører forsiktig.

Familietur

På Oase snakket Knut Arild Hareide ingenting om politikk, men mest om sin kristne tro.

— Jesus er et fantastisk forbilde for hvordan vi skal være mot hverandre og hvordan vi skal være mot våre minste, sa Hareide fra scenen fredag morgen.

— Fra scenen snakker jeg bevisst ikke om politikk. Folk skal føle seg like velkommen, uansett hvilket parti de stemmer. Men i pausene møter jeg jo mange KrF-velgere som vil snakke om vår politikk, sier Hareide.

Rundt 5000 deltakere deltar på Oase i år. KrF-leder Knut Arild Hareide deltok i lovsangen. Foto: Reidar Kollstad

For to år siden var de opptatt av at KrF måtte få til en borgerlig regjering. Nå får han også råd om å bytte til Ap.Det rådet blir det ikke aktuelt å følge.

— Det spørsmålet tar vi på landsmøtet som skal være før Stortingsvalget i 2017. Nå er det kommunevalg, og her i Kristiansand har KrF gått både til Høyre og Ap. Hva partiene velger lokalt, legger ikke jeg meg opp i.

Stevne-date

Noen møter Jesus på de kristne sommerstevnene. Knut Arild Hareide møtte kona Lisa. Det skjedde under Skjærgårdsgospel da han var miljøvernminister.

— Da kjørte statsrådsbilen tilbake til Oslo uten meg, forteller Hareide.

Det ble ikke alvor mellom de to før noen år senere. Da begynte også turene til Lisa Marias foreldre i Flekkefjord.

Og en del mas om lokalsykehus og ny vei.

— Jeg var jo rådgiver for Jon Lilletun og kjenner Sørlandet godt. Når jeg nå i tillegg ble gift på Sørlandet, ble jeg nesten inhabil da Hans Fredrik Grøvan spurte meg om vi skulle være med på veireformen.

Mas

Nå har det ikke akkurat manglet på sørlendinger som har mast på Hareide om ny E 39.

Det har blitt noen turer til Sørlandet for KrF-leder Knut Arild Hareide. Kona Lisa Maria Hareide er fra Flekkefjord, og KrF-lederen har fått med seg argumentene både for å bevare lokalsykehuset og for bedre vei gjennom Vest-Agder. Hareide støtter begge deler. Foto: Reidar Kollstad

Resultatet ble uansett at hele strekningen mellom Kristiansand — Ålgård kom inn i veisatsingen som regjeringen vil gjennomføre med hjelp av KrF og Venstre. Det skal ikke ha vært noen motstand mot det i KrFs gruppe.- Har det hatt noe å si for utfallet at du selv kjører så mye på den?

— Det er ikke mine behov som bilist på Sørlandet som skal være avgjørende. Men jeg har sett med egne øyne hvilken standard denne veien holder. Så jeg er helt enig med Vest-Agders Hans Fredrik Grøvan i at denne veistrekning som trenger fornyelse.

Støre

Knut Arild Hareide reiser til Danmark med familien i helga. Neste uke møter han Ap-leder Jonas Gahr Støre i Sarons Dal. Begge skal snakke om sin kristne tro.

— Det hadde vel vært utenkelig om Gro Harlem Brundtland i sin tid gjorde det samme. Har det skjedd noe?

— Det tror jeg er mer personavhengig. Det jeg er opptatt av, er å se på hele mennesket. Politikere snakker gjerne om hva de gjør på fritida, og de må også få lov til å være åpne om det som er det viktigste i livet.