Det er svært trangt om plassen på flykningskolen. I tillegg er det varmt og dårlig luft. Foto: Jarle R. Martinsen
Verneombud Alf Carlsen i Mandal kommune avbildet ved det innledende møtet med Arbeidstilsynet og de tillitsvalgte tirsdag. Han er glad for at tilsynet nå sette makt bak sine krav. Foto: Jarle R. Martinsen
Her i de gamle lokalene til Salem som Mandal kommune har kjøpt vil etter hvert de yngste flyktningene komme. Men det er uklart hvordan lokalene skal renoveres. Foto: Jarle R. Martinsen

— De må innen årsskiftet ha kommet med en forpliktende plan hvordan forholdene skal bli bedre, sier sjefsingeniør John Jacobsen fra Arbeidstilsynet.

I årevis har skolen vært plaget av svært trange lokaler med elendig inneklima.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

Jacobsens formelle plikt er å passe på at forholdene for de 29 ansatte er i henhold til lover og regler, men vel så viktig er likevel forholdene til de 317 flyktningene. Opp til 25 elever trykkes sammen med læreren inn i klasserom på 25 kvadrat med svært dårlig luft.

Ville stenge

I årevis har skolen slitt med lokalene som har vært spredt til fire forskjellige bygg på Skinsnes. I april satte til slutt hovedverneombud i kommunen Alf Carlsen foten ned og ville stenge av hele skolen. — Det var for dårlig. Vi ville aldri tillatt slike forhold overfor norske elever, sier han.

Men vedtaket ble opphevet av kommunalsjef for oppvekst Erik Tronstad. Ettersom det ikke vare fare for liv og helse hadde ikke Carlsen hjemmel for å stenge.

Har sett verre

Tirsdag kom imidlertid Arbeidstilsynet for å undersøke forholdene.

- Jeg har sett verre enn dette, men jeg har virkelig sett bedre også, oppsummerte Jacobsen etter å ha vært gjennom de fire byggene.

Da hadde han blant annet vært på et industriområde der lokalene til de yngste elevene er. Her kjører trailerne tett inntil bygget. Innvendig virker klimaanlegget dårlig, og noen av rommene har tidvis kloakklukt.

Pizza-lukt

Verst må likevel de voksne flyktningene sies å ha det i 2. etasje over et pizzabakeri. Her plages de av lukt fra bakeriet, det er trangt og varmt.

Våre elever er en svak gruppe som ikke har noen til å snakke for seg

I tur og orden har bystyret vraket ulike forslag som administrasjonen har kommet med for å enten bygge selv eller leie lokaler. - Våre elever er en svak gruppe som ikke har noen til å snakke for seg, sier rektor Lise Møskedal.

Tiltak vil komme

Nå sier imidlertid Tronstad at tiltakene vil komme. I januar vedtok bystyret å kjøpe og sette i stand de gamle lokalene til Salem ved Furulunden skole. Fem millioner kroner er satt av til formålet.

— Det er uvisst hvordan vi skal sette i stand lokalene eller om dette rett og slett må rives og bygges opp igjen. Men meningen er å ha en plan klar nå før ferien, sier Tronstad. Han sier det er realistisk at bygget kan tas i bruke som skole for flyktningene til skolestart 2015. Nå det gjelder de voksne flyktningene er det derimot ikke bestemt hvordan forholdene for disse skal løse seg. Det kan bli aktuelt å leie, det kan være aktuelt å bygge helt nytt.

Vi har håpet mange ganger på at noe skal skje

Rektor Møskedal og hennes ansatte er avventende. - Vi har har hatt det slik som dette siden 2007. Vi har håpet mange ganger på at noe skal skje, og kan ikke gjøre annet enn å håpe denne gangen også, sier hun.

Hovedverneombudet Alf Carlsen er i alle fall glad han satte saken på spissen med å ville stenge. - Det satte forgang i sakene, sier han.