— Det virker som denne landsdelen har fått et stort problem med å se utover konflikten Kristiansand-Arendal og konflikten mellom fylkene. Mitt subjektive syn er at det oftere og oftere pekes på Lillesand, når noe skal plasseres.

— Lillesand blir et slags minste felles multiplum som forener fylkene og de store byene. Vi ser det i sykehussaken og nå i fengselssaken, sier Kittelsen.

Hemmer

Hun mener dette hemmer vekstmulighetene i andre deler av Agder.

— Stølen i Vennesla er et veldig godt alternativ. Vi er nærmere Kristiansand og alle fagmiljøene i storbyen enn Lillesand er. Stølen ligger med stamvei. Vennesla oppfyller alle faglige kriterier og vel så det.

— Et tilleggsargument er at vi er nord for Kristiansand. Fengsel her vil gi viktige effekter innover på Agder. Når prosjektet er godt, bør slike vekstfremmede hensyn også telle med, sier hun.

— Agders politikere må bli flinkere til å løfte hele Agder. Vi kan ikke bare legge alt til E 18 og Lillesand for å unngå uenighet, sier hun.

Hvilket fylke skal miste

På Stortinget er Agder-politikerne i ferd med å posisjonere seg mer lokalt i fengselssaken, selv om de bedyrer at det viktigste er å få fengsel.

— Vi får fengsel. Nå er min oppgave som representant fra Aust-Agder å få det til Aust-Agder, sier Frps Ingebjørg Godskesen.

Høyres Ingunn Foss sier hun nok fokuserer litt ekstra på «søkerkommunene» fra Vest-Agder.

— Viktigst er å få fengsel til landsdelen. vi har et godt samarbeid på Sørlandsbenken, men vi ser selvsagt også til eget fylke.

Flere peker på at fengselssaken ikke bare handler om hvem som skal få fengsel, men også hvem som ikke skal få. Sagt på en annen måte:

Hvilket Agder-fylke skal miste fengselet sitt?

PS: Jan Arild Ellingsen, saksordfører fra Frp, etterlyser invitasjon fra Vennesla. Tidligere i uka ble han kritisert av ordfører Torhild Bransdal for bare å ha besøkt Søgne i fengselssaken. - Nå må de snart ringe fra Vennesla. Jeg er klar til å bestille billett, sier han.