— Ting ville vært mye lettere hvis Agder hadde blitt enig om ett sted å legge fengselet, i stedet for at Stortinget skal velge mellom åtte eller ni alternativer, sier Jenny Klinge, Sps medlem i Justiskomiteen på Stortinget.

Sps Jenny Klinge synes Agder burde gjort bedre forarbeid og kommet fram til ett anbefalt alternativ. Foto: Sandvik, Arild

Aps Kari Henriksen, Vest-Agder, sitter også i komiteen. Hun mener fylkesordførerne kom for sent på banen med koordinering og at prosessen er blitt veldig tung og konfliktfylt fordi Agder snakker med så mange tunger.

— Bra med mange

— Klinge og Henriksen vil øke sin komfortsone. Dem om det. Jeg synes det er flott at Agder kommer til oss med mange gode prosjekter som konkurrerer med hverandre, sier saksordfører for fengselssaken i Justiskomiteen, Jan Arild Ellingsen (Frp).

Politikerne sier de legger spesielt vekt på faglige kriterier. Av komiteens 12 medlemmer har vi hatt kontakt med åtte. Alle vektlegger det samme:

Fengselet må plasseres der det kan gis best faglig tilbud for de innsatte og der det kan skapes mest kompetanse for innsatte og ansatte. Det vises til avstand til politi, skoler, helsetilbud, Nav og rehabiliteringsmuligheter.

I fjor høst var Høyres Anders Werp og Magrunn Ebbesen i Kristiansand for å snakke fengsel-plassering. Talsperson Ebbesen vil ikke si hvor hun tror fengselet kommet, men kaller hele saken en "gladsak for Agder". Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Dette er jo en gladsak for Agder, uansett hvor det kommer. Dere har jo ikke avstander der nede, sier Høyres talsperson i saken, Margunn Ebbesen fra Nordland.

Spillet i gang

Samtidig er det klart at det politiske storspillet nå går inn i en intensiv fase og at det faglige blir ett av mange hensyn:

— Du spør om hestehandel. Det ordet bruker ikke jeg. Men vi er politikere. Vi gir ikke fra oss avgjørelsesmyndighet med mindre vi må. Hadde bare snevre faginteresser bestemt, kunne vi jo lagt ned Stortinget., sier saksordfører Ellingsen, og fortsetter:

— Politiske avgjørelser betyr mulighet for påvirkning. Derfor snakkes det på mange arenaer nå, og vi får innspill og besøk fra mange kanter. Det lobbes og jobbes, samtidig som samtalene går mellom partiene, sier Ellingsen.

Ingen politikere vil åpent si noe om hvor de tror fengselet kommer. Men det jobbes hardere fra noen kommuner enn andre. Tre kilder sier uavhengig av hverandre at Froland, Lillesand og Mandal jobber godt og får oppmerksomhet.

Samtidig pekes det på at det ennå ikke er avgjort om det blir ett eller to fengsler og at dette kan snu opp ned på alt.

Åtte kommuner på Sørlandet kjemper om å få fengsel. Det blir opp til Stortinget å bestemme om det skal være ett eller to nye fengsler og bestemme plassering.

Venter på rangering

Saksordfører Ellingsen har bedt Justis— og beredskapsdepartementet vekte de ulike fengselstomtene på Agder faglig, før endelig avgjørelse tas. Han venter svar om et par uker.

— Men: Det kan være regjeringen sier best, nest best og tredjebest. Hvis da det tredje alternativet nesten er like godt som de andre to, kan andre hensyn plutselig avgjøre. Som sagt, vi er politikere, sier Ellingsen.

I øyeblikket mener han det er helt åpent hvor fengselet kommer, men han sier Høyre, Frp og KrF og Venstre vil jobbe seg fram til enighet.

Nestleder i komiteen er Kjell Ingolf Ropstad fra KrF tror også på borgerlig enighet, og han bekrefter at alt er uvisst i øyeblikket. Ropstad har invitert alle «tomtesøkerne» fra Agder til en ny presentasjonsrunde bare med KrF 10. april.

— Nå må vi avvente og se rangeringen fra departementet, og så gjøre nye vurderinger. Jeg har faktisk ikke bestemt meg, sier han.

Greit med far og sønn

Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Tormod Flem Vegge

KrFs Kjell Ingolf Ropstad sitter på vippen mellom de borgerlige og de rødgrønne i Justiskomiteen. Han er sønn til ordfører i Evje og Hornnes, Bjørn Ropstad — som sterkt ønsker fengsel til Evje.- Totalt uproblematisk, sier saksordfører for fengselssaken, Jan Arild Ellingsen (Frp.)

Han oppfatter begge som særdeles ryddige, og ser ingen rolleproblemer.

— På Stortinget må selvsagt representantene kunne kjempe for egne hjemsteder i lokaliseringssaker uavhengig av om faren er politiker eller ikke, sier Ellingsen.

Kari Henriksen i Ap sier Ropstad er særdeles ryddig, og hun sier ingen problemer.

Det gjør heller ikke alle de andre vi har snakket med i Justiskomiteen.