Hanne Kro Sørborg jobber i Songdalen kommune, og da UiA-professor Esben Ester Pirelli Benestad snakket om kjønn og annerledeshet på Finsland skole, satt hun ringside. Foto: Sondre Steen Holvik
Hanne Kro Sørborg (35), mottaker av årets Homofrydpris på Sørlandet. Foto: Petter Sandell

SONGDALEN: — Ungdom er fremtidens voksne, og deres holdninger er de som læres bort i neste generasjon. Derfor er det arbeidet Hanne Kro Sørborg gjør for å få ungdom til å tenke selv og stå for egne meninger, så viktig, sier Linda W. Olsen, leder av FRI Sør (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold).

- Hvorfor er det behov for denne prisen?

— Homo er fortsatt det mest brukte skjellsordet, og skeive damer og menn møter også fordommer, kommentarer og diskriminering som heterofile ikke trenger å forholde seg til, sier Olsen.

Det gir bekreftelse, anerkjennelse og føles betydningsfullt, siden det jeg gjør ofte oppleves grensesprengende.

Homofrydprisen deles ut på Håndverkeren torsdag kveld, under åpningen av Skeive Sørlandsdager.

Fremmer friskhet

I begrunnelsen heter det at Sørborg, som er sexolog og rådgiver i forebyggende team i Songdalen kommune, gjør et viktig arbeid for å vise ungdommene at de ikke er alene.

- Jobben min går ut på å fremme friskhet og gode levekår for at barn og unge skal ha det best mulig. Mitt arbeid er å forebygge, og da er det ekstra gøy å bli satt pris på av en gruppe som har vært utsatt for mye diskriminering, sier Sørborg.

Hanne Kro Sørborg jobber i Songdalen kommune, og da UiA-professor Esben Ester Pirelli Benestad snakket om kjønn og annerledeshet på Finsland skole, satt hun ringside. Foto: Sondre Steen Holvik

Ifølge FRI og Skeiv Ungdom Sør, som står bak årets pris, sørger Sørborg for at ungdommene utfordres til å flytte grenser, slik at verden kan bli bedre for flere.

Homo er fortsatt det mest brukte skjellsordet.

Ett av prosjektene hennes er «Sex og sånn», finansiert av Fylkesmannen og Helsedirektoratet, som har fått både lokal og nasjonal oppmerksomhet, og som ifølge Linda W. Olsen er ekstremt viktig i en liten kommune som Songdalen.

— I tillegg ser vi at tilbudet utfyller den manglende seksualundervisningen ved skolene rundt om i landet, fremholder Olsen.

Stolt av Songdalen

Sørborg var også involvert da UiA-professor Esben Ester Pirelli Benestad gjestet Finsland skole i vinter, og snakket om kjønn og annerledeshet. Etter besøket sendte en gruppe voksne personer brev til skolekontoret og uttrykte skepsis til besøket.

— Både administrasjon og politikere i Songdalen har vært tydelige på at de synes opplegget er bra, og nå jobber vi med å få Pirelli Benestad tilbake. At lederne har en så tydelig holdning om at kommunen skal være for alle, også for de som føler de ikke passer inn, gjør meg stolt, sier prisvinneren.

Hanne Kro Sørborg (35), mottaker av årets Homofrydpris på Sørlandet. Foto: Petter Sandell

— Hva betyr prisen for deg? - Jeg synes det er fint at prisen gir oppmerksomhet til noen som jobber med endringer. Det gir bekreftelse, anerkjennelse og føles betydningsfullt, siden det jeg gjør ofte oppleves grensesprengende, sier Sørborg.

Hun møter ofte ungdommer som føler at de ikke passer inn, at verden ikke er laget for sånne som dem.

— De kjenner på skyld, skam og avmakt. Da er det fint å kunne si at det er ikke sikkert det de føler er feil, men at kanskje måten vi organiserer verden på, er for smal? Det er virkningsfullt og helsefremmende å hjelpe dem til å finne ressurser og egenskaper de kan bygge videre på, fastslår hun.