SONGDALEN: Bør Anna få gå med dress til konfirmasjonen hvis hun vil?

Hva med Mads — kan han gå med kjole på konfirmasjonsdagen, selv om foreldrene ikke synes noe om det?

Og Fatima - er det ok at hun går rundt og kysser på alle, eller burde hun holde seg til én?

– Seksualitetsundervisning er mer enn forplantningslære, påpeker Charlotte Andersen (t.v.) og Kjersti Augland i Sex og politikk (foreningen for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter), som er på turné i Vest-Agder. Foto: Sondre Steen Holvik

Problemstillingene fikk de 37 ungdomsskoleelevene ved Finsland skole presentert da organisasjonen Sex og politikkkom på besøk i anledning seksårsjubileet for Uke 6.Uke 6 er et gratis opplegg med lett anvendelig materiell til undervisning om seksualitet, med formål å gi de unge kunnskap, evner, ferdigheter og holdninger de trenger for å gjøre informerte valg, styrke selvbildet og gi dem et positivt forhold til egen kropp.

Fem prosent «transer»

Med til Finsland var professor i sexologi Esben Ester Pirelli Benestadsom bukket og neiet (bokstavelig talt) for anledningen til å møte ungdommene og snakke med dem om kjønn og annerledeshet.

Elevene (f.v.) Kjersti Kleveland, Marte Træland, Rebekka Ingebretsen er lutter øre når Espen Ester Pirelli Benestad, professor i sexologi, ber dem reflektere over hvorfor gutter i kjoler skaper så sterke følelser. Foto: Sondre Steen Holvik

For hver problemstilling blir elevene presentert for alternative løsninger. Deretter skal de begrunne valget de tar, og legge fram ulempene det kan medføre. — Mads bør gå i kjole fordi han må få lov til å være seg selv, sier én.

— Han bør høre på foreldrene, både fordi de betaler og fordi det blir enklere for ham selv, mener en annen.

— Han bør få flere til å gå med kjole. Da skiller han seg ikke sånn ut, og det blir moro å se fjeset på foreldrene, sier en tredje.

UiA-professor Pirelli Benestad merker seg at det er langt flere som støtter Annas valg om å ha bukser på konfirmasjonsdagen, enn Mads' valg om kjole.

Elevene som har fulgt Uke 6-opplegget, går i 8.-10. klasse, og er i løpet av Uke 6-opplegget på Finsland blitt bevisstgjorte på temaene familie, seksuelle krenkelser og mobbing, samt kjønn og annerledeshet. Foto: Sondre Steen Holvik

— Kjoler er et mye sterkere virkemiddel enn bukser. Men er kjoler farlige?- Neeeiii.

— Helt riktig. Kjoler er ikke farlige. Pistoler er farlige. Sannsynligvis er det ikke første gang Mads ønsker å gå i kjole, sier Pirelli Benestad.

— Vi vet at rundt fem prosent av alle barn vil «transe», altså uttrykke kjønn på en utypisk måte. Noen av dem blir «vanlige» når de vokser til, andre blir transseksuelle, og resten blir homofile, forteller professoren.

Kysser man med mange, får man stygge munnsår.

Mer enn kjønn

I løpet av Uke 6-opplegget på Finsland er elevene også blitt bevisstgjorte på temaene familie, seksuelle krenkelser og mobbing.

— Det har vært gøy, spennende, lærerikt og engasjerende, sier Benedicte Engen (14), Katrine Haugland (16), Gjøran Fløystøl (13) og Jonas Lunde (14).

– Det er ikke verre å være annerledes på bygda, her tar vi vare på hverandre, sier f.v. Benedicte Engen (14), Katrine Haugland (16), Gjøran Fløystøl (13) og Jonas Lunde (14). Foto: Sondre Steen Holvik

— Det viktigste vi har lært er å akseptere at folk er forkjellige, og at alle har rett til å være seg sjøl. Hvis ikke blir en bare ulykkelig, sier de.

— Er det ikke vanskelig å være annerledes på bygda enn i byen?

— Nei. Heller motsatt. Her tar vi vare på hverandre.

Alle har rett til å være seg sjøl. Hvis ikke blir en bare ulykkelig.

Rektor Per-Arthur Romberg Hanssen skryter av Uke 6-opplegget til Kjersti Augland (t.v.) i organisasjonen Sex og politikk. Foto: Sondre Steen Holvik

Rektor Per-Arthur Romberg Hanssen kaller opplegget «fantastisk» og sier elevene har sittet som tente lys. — Kunnskap skaper trygghet, fastslår han.

Men hva med Fatima - kunne hun fortsette å kysse på alle og enhver, eller holde seg til én?

Flertallet mente hun burde holde seg til én kjæreste, fordi noen kunne bli lei seg, og å leke med andres følelser er ikke bra.

Andre var mer opptatt av det helsemessige aspektet: - Kysser man med mange, får man stygge munnsår.