Kongen skal hjerteopereres

Publisert:

Oslo: Fredag dag skal han som vanlig på kontoret og skal lede statsråd klokka 11. — Kongen tok beskjeden med fatning, akkurat som tidligere, og han føler seg ikke syk, opplyste kongens livlege, professor Halfdan Ihlen, på en pressekonferanse på Slottet torsdag ettermiddag.

Kongen har feil i klaffen mellom hjerte og hovedpulsåren, såkalt aortastenose. Klaffen må byttes ut med en kunstig hjerteklaff, og ifølge kongens leger er det ingen dramatikk rundt en slik operasjon, som utføres på rundt tusen norske pasienter årlig. I fjor utførte Rikshospitalet 221 slike inngrep.

Operasjonen skal foregå uken etter påsken, men selve dagen er foreløpig ikke bestemt.

Sørlending opererer kongen

Det planlagte inngrepet vil bli utført av et team ledet av professor dr. med. Odd Geiran ved Rikshospitalets hjertekirurgiske avdeling.

Ved slike operasjoner benyttes det en kunstig hjerteklaff av metall eller et biologisk materiale. Hvilken type som vil bli brukt i kongens tilfelle vil legene diskutere med kongen før de tar en avgjørelse.

— Det er alltid vanlig at vi diskuterer dette med pasienten før en operasjon, sier professor Jan L. Svennevig ved hjertekirurgisk avdeling. De kunstige hjerteklaffene som brukes ved operasjoner i Norge er alle produsert i USA.

— Jeg er en av kongens behandlende leger, sier hjertekirurg ved Rikshospitalet, Jan Svennevig fra Flekkefjord.

Han er sjef på hjertekirurgisk avdeling på Rikshospitalet og har vært det siden 1994. — Hvordan er det å skulle operere kongen?

— En hver operasjon er en viktig begivenhet, og jeg konsentrere meg like mye enten det er den ene eller den andre. Etter å ha jobbet med dette i mange tiår, har en utviklet en viss profesjonalitet, sier Svennevig, som har vært professor siden 1989. — Ut over dette ønsker jeg ikke å si noe om operasjonen før det kommer en ny offisiell uttalelse, sier Svennevig.

Påske på Kongsseteren

Etter operasjonen vil kong Harald være sykmeldt i rundt to måneder, og i den perioden vil kronprins Haakon fungere som regent, slik han gjorde det da kongen var sykmeldt etter kreftoperasjonen i desember 2003. Kongefamilien skulle etter planen ha tilbrakt påskeferien på Prinsehytta i Sikkilsdalen, men dette er nå avlyst. Kongeparet vil i stedet oppholde seg på Kongsseteren, der de har bodd den siste tiden.

Kongen har fått beskjed av legene om å ta livet med ro den nærmeste tiden.

— Han må gjerne være i bevegelse, men ikke trene på noen måte, sier Ihlen.

Slitasje

Klaffefeilen ble oppdaget allerede i 1991 og kongen har siden vært til rutinekontroll hvert halvår. Det var den siste rutinekontrollen sist tirsdag som avdekket at klaffen nå fungerte så dårlig at det er nødvendig med operasjon. Uten operasjon vil tilstanden til slutt føre til hjertesvikt.

— Selv om kongen ikke føler seg syk, ble vi enige om at tidspunktet for operasjon nå er kommet, sier Ihlen.

Han betegner lidelsen som en slitasjetilstand, og det er ingen medisin som hjelper mot en slik hjertefeil. Da kongen ble operert for blærekreft i desember 2003, var klaffefeilen fortsatt moderat og uten betydning for inngrepet

Ihlen opplyste at selv om kongen ikke føler seg syk, er kondisjonen hans mer forverret enn forventet i hans aldersgruppe, men klaffefeilen skal ikke tidligere ha påført kong Harald besvær eller ubehag.

Ihlen sier det hadde stor nytte at kongen sluttet å røyke i forbindelse med blærekreften, men han mener denne hjertefeilen ikke kan knyttes direkte til røykingen. Klaffefeilen har forverret seg etter at kongen sluttet å røyke, sier han.

Programforandringer

Etter planen skal kongefamilien delta i en rekke arrangementer rundt 100-årsmarkeringen for unionsoppløsningen i 1905. — Selv om kongen er sykmeldt, vil familien gjøre alt de kan for å delta i de fleste arrangementene, opplyser fungerende hoffsjef Berit Tversland. Men hun utelukker ikke at det kan bli enkelte avlysninger.

De fleste arrangementene foregår først i juni og til høsten, men i første halvdel av mai kommer Japans keiserpar på statsbesøk til Norge.

Men først skal kongen bli bestefar igjen, og det skal etter prinsesse Märtha Louises termin skje i midten av april. ©NTB

Publisert:

Les også

  1. - Glad for støtte til Kongen

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.