OSLO: Kongen er svært glad for all støtte han har fått fra folket, sa hun.

Kronprinsessen ville ikke si noe om hvor kronprinsfamilien skal tilbringe påsken, men sa at de ser fram til en avslappende stund.

Den planlagte kongelige påskefeiringen i Sikkilsdalen ble avlyst i forbindelse med kongens sykdom, og kongeparet skal tilbringe påsken på Kongsseteren i Oslo.

): Beskjeden om kong Haralds hjerteoperasjon kom brått på alle torsdag, men det hindrer ikke kongen fra å jobbe som vanlig på kontoret fredag. Han skal delta på planleggingsmøter på Slottet, samt lede statsråd.– Kongen tok beskjeden med fatning, akkurat som tidligere, og han føler seg ikke syk, opplyste kongens livlege, professor Halfdan Ihlen, på en pressekonferanse på Slottet torsdag ettermiddag.

Klokken 11 fredag skal kongen lede statsråd. Resten av arbeidsdagen hans blir også gjennomført på vanlig måte. Han skal blant annet delta på planleggingsmøter på Slottet.

Eneste endring på programmet er at kongefamiliens planlagte påskeferie på Prinsehytta i Sikkilsdalen blir avlyst. I stedet vil kongeparet oppholde seg på Kongsseteren.

Etter påske

Kongen har feil i klaffen mellom hjerte og hovedpulsåren, såkalt aortastenose. Klaffen må byttes ut med en kunstig hjerteklaff, og ifølge kongens leger er det ingen dramatikk rundt en slik operasjon, som utføres på rundt tusen norske pasienter årlig.

Operasjonen skal foregå uken etter påsken, men selve dagen er foreløpig ikke bestemt.

Klaffefeilen ble oppdaget allerede i 1991. Kongen har siden vært til rutinekontroll hvert halvår. Det var rutinekontrollen sist tirsdag som avdekket at klaffen nå fungerte så dårlig at det er nødvendig med operasjon.

Dagen etter at kongen fikk beskjeden, var han med på et planleggingsmøte på Holmen Fjordhotell i Asker. Torsdag var han med på møter på Skaugum, ifølge VG.

Dårlig kondisjon

Kong Harald har fått beskjed av legene om å ta livet med ro den nærmeste tiden. Kongen føler seg ikke syk, men kondisjonen hans er forverret.

Da dronningen under USA-besøket var ute og gikk en privat tur i Central Park i New York, valgte kongen å bli på hotellrommet.

– Kongen hadde ikke med seg godt nok skotøy, sa dronningen til VG.

Kvelden tirsdag 1. mars deltok kongeparet på et arrangement i regi av Den amerikansk-skandinaviske stiftelsen. Arrangørene oppfordret kongeparet til å starte dansen, men kongen orket rett og slett ikke, skriver VG.

Dronning Sonja gikk derfor bort til sin mann og spurte om hun fikk lov til å danse med stiftelsens president, Edward P. Gallagher. Det sa kongen ja til.

Ifølge VG klaget kongen aldri under det elleve dager lange USA-besøket, selv om det var tydelig at han på tampen av enkelte økter var sliten.

Ny klaff

Det planlagte inngrepet vil bli utført av et team ledet av professor dr. med. Odd Geiran ved Rikshospitalets hjertekirurgiske avdeling.

Ved slike operasjoner benyttes det en kunstig hjerteklaff av metall, eller et biologisk materiale hentet fra gris eller kalv. Hvilken type som vil bli brukt i kongens tilfelle vil legene diskutere med kongen før de tar en avgjørelse. De kunstige hjerteklaffene som brukes ved operasjoner i Norge, er produsert i USA.

Etter operasjonen vil kongen være sykmeldt i to måneder. Kronprins Haakon skal fungere som regent i denne perioden.

Programforandringer

Etter planen skal kongefamilien delta i en rekke arrangementer rundt 100-årsmarkeringen for unionsoppløsningen i 1905. Fungerende hoffsjef Berit Tversland kan likevel ikke utelukke at det kan bli enkelte avlysninger.

De fleste arrangementene foregår først i juni og til høsten, men i første halvdel av mai kommer Japans keiserpar på statsbesøk til Norge.

Men først skal kongen bli bestefar igjen, og det skal etter prinsesse Märtha Louises termin skje i midten av april.

(©NTB)