BIRKENES/VENNESLA: – Vi tror at å overføre disse grendene til Vennesla kommune kan løse en del problemer for de som bor i der, sier Anne Kristiansen (KrF).

Politikerne i Birkenes skal i disse dager ta stilling til om elever som i dag går på skole utenfor kommunen, skal overføres til Birkenes-skoler fra høsten av. Bakgrunnen er blant annet at det er kostbart for kommunen å betale for skoleplasser i nabokommunen, og administrasjonen har foreslått flytting som sparetiltak.

Utredning

Under behandlingen av saken i tjenesteutvalget denne uka, foreslo KrF at administrasjonen skal utrede konsekvensene av å overføre grendene Steinsland, Dale og Klepp til Vennesla kommune.

Kristiansen forsikrer om at dette ikke er for å bli kvitt brysomme innbyggere, men heller å hjelpe de som bor i utkanten.

– Vi politikere har gjentatte ganger behandlet saker om å flytte utkant-elevene til skole i Birkenes. Det må jo være en påkjenning for de som bor der å ha dette hengende over seg. Og det er jo i Vennesla de har sin tilknytning til skole og sosiale aktiviteter, sier KrF-politikeren.

Ikke første gang

Hun påpeker at dette ikke er noe nytt i den vidstrakte kommunen. I 1986 ble området Lislevand i nord tillagt Evje og Hornnes. I 1991 ble Dalen overført fra Birkenes til Froland. I disse tilfellene var det imidlertid innbyggerne selv som tok initiativet.

– Jeg synes ikke det er noe galt med at vi politikere kan være litt proaktive, så får utredningen og de som bor der uttale seg om dette er en god idé, sier Kristiansen.

Forslaget om utredning ble tatt opp i Birkenes formannskap i går. Der møtte det imidlertid sterk motstand fra Odd Gunnar Tveit (Frp), som selv bor i Steinsland.

– Jeg flytter

– Hvis Steinsland blir overført til Vennesla, så flytter jeg, uttaler han.

– Jeg tror de fleste av mine naboer trives med å være i Birkenes, og jeg har aldri hørt at noen av dem ønsker å flytte over til Vennesla, fortsetter Tveit.

I dag er det åtte elever fra de omtalte områdene som går på Samkom skole. Én elev går på Vennesla ungdomsskole.

Familiene til disse elevene har protestert kraftig på administrasjonens forslag om at barna må bytte skole til høsten. Noe som resulterer i betydelig lengre reisevei, i tillegg til et nytt og ukjent miljø for barna.

Fikk sjokk

Flere av foreldrene fulgte behandlingen av saken i tjenesteutvalget, og visste ikke hva de skulle tro da forslaget om å flytte grensa ble lansert.

– Jeg fikk helt sjokk. Jeg ble jo veldig overrasket over at dette forslaget kom fra politikerne og ikke fra oss som bor her ute, sier Ellen Heggland.

Hun kommer opprinnelig fra Vennesla, men har stiftet familie rett på den andre siden av grensa. Hun er likevel litt tvilende til om hun vil inn igjen i Vennesla.

– Det ville løst mange av de problemene vi har her ute i forhold til skolegang, men jeg føler det er et stort skritt å skulle ta, sier hun.

Både tjenesteutvalget og formannskapet i Birkenes har nå behandlet skolesaken. Begge utvalgene har konkludert med en utsettelse. Det begynner imidlertid å haste med en avklaring på hvor barna skal begynne på skole etter sommeren.

8. mai skal saken behandles i kommunestyret. Ordfører Arild Windsland er klar på at det da må foreligge et konkret vedtak.

— Hjertelig velkommen

— Du verden, utbryter Vennesla-ordfører Torhild Bransdal når hun hører om initiativet fra sine KrF-kolleger i nabokommunen.

Selv om hun ikke ønsker å uttale seg om en annen kommunes politikk, synes hun forslaget er spennende.

— Om befolkningen og politikerne ønsker dette, er de selvfølgelig hjertelig velkommen til Vennesla, sier Brandsdal.

Hun er godt kjent med grenseproblematikken for familiene som bor på Birkenes-siden.

— Det har jo vært et tema flere ganger hvilken skole disse barna skal gå på. Og slik jeg forstår det, har de jo hele sitt sosiale liv i Vennesla. Så hvis det skulle bli aktuelt å flytte på grensa, er disse familiene godt integrert i kommunen allerede, smiler ordføreren.