FORTVILER: Clas Markus (5) skal begynne på skolen til høsten, men aner ikke hvor. Foreldrene Clas Bjørge og Eva Bäckstrøm frykter at han må gå på skole på Birkeland. Da må ekteparet, som også har tvillingene Simen (3) og Mathias (3), kanskje selge gården de flyttet til i desember. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
HÅP: Mødrene Nille Høyåsen, Ellen Heggland (som er aktiv politker i Birkenes Ap) og Annicka Synøve Dale håper politikerne i Birkenes vil ta seg tid til å lytte til dem før de vedtar å flytte barna fra skolen de er så fornøyde med. Foto: Tore-Andr Baardsen

BIRKENES: — Økonomi presser fram denne type tiltak, sier skolesjef i Birkenes kommune, Geir Svenningsen.

Skoleelevene fra Birkenes som går på Samkom skole i Vennesla bør overflyttes fra høsten av. Det foreslår skole- og omsorgssjef Geir Svenningsen.

Birkenes kommune sparer om lag 550.000 kroner årlig hvis kommunen slutter å kjøpe skoleplasser i nabokommunene. En elev i en gjestekommune koster i dag 74.000 kroner i året. En overflytting vil ramme ni elever direkte og to førskolebarn indirekte.

Ingen overgang

I desember vedtok politikerne i Birkenes at kommunen skulle forhandle med Vennesla om overgangsordninger for elevene som går på Samkom skole. Vennesla kommune har gitt 30 prosent rabatt. Svenningsen foreslår likevel å droppe overgangsordningene.

— Jeg synes det blir litt vanskelig med en overgangsordning som skal gå over mange år. Vi får søsken som da vil gå på forskjellige skoler i forskjellige kommuner, til og med i forskjellige fylker. Det blir ingen grei skyssordning, med skyss på kryss og tvers.

Det reagerer de berørte familiene kraftig på.

Overgrep

— For meg er det et overgrep hvis kommunen flytter mine barn fra den skolen de går på. Fra den tryggheten de har på en skole de kjenner, med venner og lærere de er trygge på, til en skole med 400 elever der de ikke kjenner noen. Dette er sunne, friske, positive barn. Hvorfor skal de gamble med det? spør Ellen Heggland.

Hun er mor til Martin (11), Janne (9) og Melissa (3). De to eldste går på Samkom skole, slik barn fra Klepp alltid har gjort.

— Jeg synes det er helt vilt at de tenker på å rive opp de barna som alt går på Samkom. Jeg vet at Birkenes er i en presset situasjon. Men jeg er ikke villig til å satse på at dette går godt, sier Ellen Heggland.

Årelang praksis

For familiene fra Steinsland, Dale, Klepp og Grunnetjønn langs grensen til Vennesla, har det alltid vært slik at barna gikk på skole på Samkom. Praksisen er flere tiår gammel.

Forklaringen er enkel: Det fantes ikke vei over heia til Birkeland før på begynnelsen av 80-tallet. Slik har birkenesingene langs grensen alltid hatt tilhørighet til Vennesla. Det er her de har skole, venner, familie, og fritidsaktiviteter.

På gården Dale er familien Bäckstrøm havnet i en håpløs situasjon. Sønnen Clas Markus (5) begynner på skolen til høsten. Holder Birkenes-politikerne fast ved vedtaket, må han begynne på skole på Birkeland, over 18 kilometer unna.

Problemet er at begge foreldrene jobber i Søgne.

— Vi rekker ikke jobb hvis vi skal kjøre om Birkeland for å levere. Sfo åpner ikke så tidlig heller. Og vi kan ikke la en seksåring være hjemme alene for å vente på skoleskyss, sier Clas Bjørge Bäckstrøm.

- Sjokk

De flyttet fra Vennesla til Dale i desember med forsikringer om at barna ville gå på Samkom skole.

— Det kom jo som et sjokk. At barna skulle gå på Samkom skole var det viktigste for oss å vite da vi flyttet. Både selgeren og takstmannen sjekket dette, og det var ikke noe som tydet på at ikke barna skulle gå på Samkom. Hadde vi visst dette på forhånd, hadde vi aldri kjøpt gården, sier Clas Bjørge Bäckstrøm.

Saken skal behandles i tjenesteutvalget tirsdag og i kommunestyret 8. mai.

— De må tenke nøye gjennom hva de gjør. Det de sparer er bittelite i forhold til det de utsetter familiene for, sier Eva Bäckstrøm.