LILLESAND: — Vi må vite hva som har gått galt, hvorfor det gikk galt og hva vi kan lære av dette. Det er viktig at noe slikt aldri skjer igjen, sier Toldnæs til Fædrelandsvennen.

De siste årene har tonnevis av forurenset vann fra sulfidsteindeponiet på Gaupemyr rent ut Stordalsbekken og videre ut i Kaldvellfjorden. Fylkesmannen i Aust-Agder har pålagt Statens vegvesen å rydde opp, men forurensingen er ennå ikke stoppet.

GRANSKING: Petter Toldnæs (V) krever at forurensingen av Kaldvell blir gransket. (Arkivfoto). Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

— Det er prisverdig at veivesenet endelig har kommet i gang med rensetiltak i Stordalsbekken, men vi er ikke i mål. Problemet er jo at det allerede har rent ut over 100 tonn med tungmetallholdig slam i fjorden, sier Toldnæs.

Ved å tilføre lut har veivesenet klart å redusere mengden aluminium som renner ut i bekken. Toldnæs mener saken ikke er løst, selv om mengden reduseres nok til å oppfylle kravet fra Fylkesmannen.— Man er på vei, men ikke i mål. Det er ikke bare aluminium som havner i fjorden, men også andre tungmetaller. Du ser at forurensingen har påvirket livet i fjorden, og det er fremdeles mange spørsmål vi ikke har fått svar på, sier Toldnæs.

For dårlige tiltak

Han mener det etter hvert er naturlig å se på hvordan ansvaret skal fordeles.

— Her er det mange som ikke har gjort jobben sin. Det er ti år siden vi fikk en rapport fra Niva som kom med klare føringer for hva som måtte gjøres. For 30 år siden fikk vi smertelig erfare konsekvensene da Langedalstjenna ble forurenset. Så skjer det samme igjen, sier Toldnæs.

— Hvem har skylda?

— En pekelek ser jeg på som meningsløst, men det er veivesenet som har hatt ansvaret for å minimere forurensingen. De har gjort noen tiltak, men de har ikke vært gode nok.

— Hva med politikernes innsats?

— Jeg har god samvittighet. I juni 2011 kom det en rapport fra Niva om hvor stort omfanget av forurensingen hadde blitt. Rapporten ble ikke offentliggjort før i november. Siden da har jeg brukt over 100 timer på denne saken. Jeg har purret på fylkesmann og tatt saken inn for bystyret, sier Toldnæs, som sier han skulle ønske Fylkesmannen hadde reagert raskere og hardere.

Ser ikke grunnlaget

Prosjektleder Nils Ragnar Tvedt i Statens vegvesen svarte ikke på Fædrelandsvennens henvendelser onsdag. Administrerende direktør Jan Walle i Agder OPS, som utfører tiltakene på oppdrag for veivesenet, ser ikke grunnlaget for en granskning.

— Det har vært en åpen prosess og jeg ser ikke hva som skulle danne grunnlaget for en granskning. Agder OPS har som utbyggere konsekvent fulgt de anbefalinger og råd som vi har fått fra spesialister. All bygging har blitt gjort i henhold til kravene vi har fått, sier Walle.

Han legger til at forurensing fra sulfidstein er et komplisert fagområde, og at veivesenet og Agder OPS har brukt mye tid og krefter på å følge opp sine forpliktelser.

— Dette er et område hvor man har tilegnet seg en del kompetanse etter hvert, så bruker man den kompetansen til å bli bedre. Vi jobber nå steinhardt for å justere lutanlegget for å oppnå de resultatene vi skal ha, sier Walle.