LILLESAND: I håp om å redusere utslippsmengden har veivesenet begynt å tilsette lut i det forurensede vannet, slik at aluminiumet skilles ut før vannet går ut i Stordalsbekken og videre ut i Kaldfjellforden. Den første prøven viser at tiltaket ikke har fungert godt nok.

— Vi har fått resultatet fra en prøve som ble tatt den første dagen. Den viser at vi ikke har kommet under grensen, sier miljøingeniør Fredrik Ording i Agder OPS vegselskap.

Venter på flere prøver

Fra mandag 1. juli skal mengden aluminium som renner ut i Stordalsbekken ikke overstige 600 mikrogram per liter vann. Frem til nå har nivået ligget mellom 5.000 og 20.000 mikrogram.

— Den siste prøven viser at vi nå har klart å fjerne 50 prosent av aluminiumet. Prøven ble tatt i rensebassenget viser et nivå på 10.000 mikrogram, sier Ording.

Han har ennå ikke fått resultater fra prøver tatt ved utløpet til elva, men Ording anslår at nivået her trolig ligger på rundt 3.000 mikrogram. Det er her nivået skal være under 600 mikrogram innen 1. juli.

— Jeg vil nå justere lutdosen gradvis oppover. Til slutt vil vi forhåpentlig nå det nivået vi skal ligge på, sier Ording.

Prøven de nå har fått resultatet fra ble tatt like etter at lutdoseringen startet tirsdag 25. juni. Ifølge Ording kommer det trolig resultater fra prøver tatt dagene etter innen kort tid.

Risikerer dagbøter

Kravet om et utslipp på maks 600 mikrogram er satt av Fylkesmannen i Aust-Agder. Dersom dette målet ikke nås innen 1. juli risikerer Statens vegvesen dagbøter.

— Hvis kravet ikke blir innfridd vil fylkesmannen vurdere å ilegge tvangsmulkt. En slik mulkt kan være dagbøter, ukebøter eller en engangssum, sier Veronica Skjævestad i fylkesmannens miljøvernavdeling.

Fylkesmannen avventer nå de siste prøveresultatene og en skriftlig rapport fra veivesenet.

— Vi vil vurdere hva veivesenet skriver i sin tilbakemelding til oss. Hva vi kommer til å gjøre vil avhenge av hvor langt unna de er fra å nå utslippsgrensen og hva de vil gjøre for å komme under den, sier Skjævestad.

Hun legger til at dersom veivesenet er svært nær kravet vil det være aktuelt å fastsette en ny frist før det ilegges tvangsmulkt.

Håper å komme i mål

Det forurensede vannet som renner ut i Kaldvellfjorden kommer fra sulfidsteindeponiet til Statens vegvesen på Gaupemyr. Detter er et av tre deponier som ble anlagt etter byggingen av E 18 i 2008 og 2009. — I de andre to er verdiene innenfor kravene, uten bruk av lut. Dersom dette virker har vi langt på vei løst utfordringene vi har hatt, sier administrerende direktør Jan Walle i Agder OPS.