KRISTIANSAND: — I øyeblikket bygges det for mye boliger i forhold til etterspørselen. Fra Kristiansand kommunes side har hele tiden vært en ønsket politikk å legge til rette for ledige arealer som kan bebygges. Vi ser nå at det har vært vellykket, sier varaordfører i kommunen, Jørgen Kristiansen (KrF).

Fædrelandsvennen skrev fredag om de siste tallene fra eiendomsmeglerbransjens boligstatistikk. Den viste at boligprisene i Kristiansand har falt med 1,8 prosent i juli. Samtidig er Sørlandet den landsdelen der det tar lengst tid å få solgt boligen sin. Her er formidlingstiden for boligsalg 69 dager. I landet for øvrig er tiden 39 dager.

VELLYKKET: Jørgen Kristiansen (KrF), varaordfører i Kristiansand, forteller at kommunen har gått aktivt inn for å tilrettelegge for nye boliger. Foto: Torstein Øen

— Vil gå seg til

Kristiansen forteller at Kristiansand har mye areal å ta av, i motsetning til andre byer i Norge. Det er viktig for en by der befolkningen vokser.

— I gjennomsnitt øker innbyggertallet i Kristiansand med 1000 personer i året. Jeg syns det er positivt at boligprisene synker, for det gjør det lettere for førstegangskjøpere å komme seg inn på boligmarkedet. Samtidig ser jeg utfordringen enkelte selgere har med at det tar lenger tid å få solgt, sier han.

Kristiansen innrømmer at markedet har vært litt vel optimistisk med tanke på boligutbyggingen som har foregått i byen de siste årene.

— Men jeg tror dette vil gå seg til over tid. De som bygger boliger ser jo utviklingen i et langtidsperspektiv. Byggingen vil reguleres etter etterspørselen, mener Kristiansen.

Sunt med lite press

Regionsleder for Eiendomsmegler 1 i Agder, Claus Eftevaag, er enig i at det bygges mye boliger i Kristiansand. Han syns ikke det er negativt.

— Det gjør at det blir lite press på markedet, og det er bare sunt. Men det selges ikke lite boliger i Kristiansand, så det er ingen grunn til å frykte noen krise, påpeker han.

Eftevaag forteller at prisantydningen på eiendommer ofte blir satt for høyt. Det er grunnen til at det tar lang tid før de blir solgt.

— Min erfaring er at hvis boligen er priset riktig, så blir den solgt. Selgeren må ikke nødvendigvis velge det selskapet som gir den høyeste taksten. Det gjelder å være realistisk, sier han.

Regionslederen skryter av Kristiansand kommune som legger til rette for utbygging og entreprenørene som tar sjansen på å bygge boliger.

— Vi ser jo at Kristiansand har jevn befolkningsvekst, og da vil det være behov for nye boliger. Jeg frykter absolutt ingen stans i boligbyggingen, sier han.

Endrer ikke planer

Jan Hestås er konsernsjef i entreprenørselskapet Kruse Smith. Han sier de ikke har noen planer om å bygge mindre.

— Vi ser jo at det har vært rolig i sommer, men vi kommer ikke til å endre noen planer på grunn av det. Vi bygger prosjekter vi har tro på blir solgt, sier han.

Hestås mener Kristiansand slipper boligbobla mange spår andre steder i landet.

— Kristiansand har en veldig god balanse mellom priser og etterspørsel, sier han.