BRANNSTEDET: I dagligvarebutikken Alfaris Import Export i Dronningens gate har en kvinne satt fyr på butikken hele tre ganger på ett døgn. Foto: Torstein Øen
SAMARBEIDET: Politiet i samtale med Zamel etter det tredje branntilløpet. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: – Det samme har skjedd tre ganger. Kvinnen kommer inn og ber om å få sitte ved kassa og prate med meg. Men det er ikke lov. Da jeg fortalte det til henne ble hun skikkelig sint, sier Kenana Abo Zamel (27), butikkmedarbeider i Alfaris Import Export, til Fædrelandsvennen.

På ett døgn satte samme kvinne fyr på butikken tre ganger. Det hele begynte mandag ettermiddag. Mens Zamel hjalp en annen kunde, gikk den 52 år gamle kvinnen bort til et klesstativ og satte fyr på det. Hun forduftet, og Zamel fikk slukket brannen selv. Politi og brannvesen undersøkte stedet.

– Ble veldig redd

Tirsdag formiddag klokka 11 kom kvinnen tilbake.

– Herregud, er du her igjen? sa Zamel til kvinnen, som satte seg ned for å prate.

Butikkmedarbeideren ringte politiet, og i mellomtiden satte kvinnen fyr på noen reklameplakater. Deretter forduftet hun igjen.Men 52-åringen gav seg ikke. Like over klokka 13 dukket hun igjen opp i butikken.

– Jeg bad henne gå ut, men hun sa at hun bestemte. Da ble jeg veldig redd for henne og gikk ut for å ringe politiet, sier hun.

Satte fyr tre ganger

Kvinnen satte fyr på en lekebamse, og skal ha kastet den rundt slik at brannen spredte seg fort.

– Hun forsvant igjen, og brannvesenet kom og fikk slukket brannen. Etterpå snakket jeg lenge med politiet, forteller Zamel.

Hun sier at en sivilt kledd politimann ble værende i butikken sammen med henne.

Kom for fjerde gang

En drøy time etter det tredje branntilløpet kom den 52 år gamle gjerningskvinnen tilbake til butikken for fjerde gang.

REDD: Butikkmedarbeider Kenana Abo Zamel (27) fotografert like etter at butikken Alfaris Import Export var satt fyr på for tredje gang på ett døgn. Foto: Torstein Øen

– Jeg sa til politimannen at det var hun som sto bak alt sammen. Politiet tok henne med seg, og jeg håper ikke jeg treffer henne mer nå, sier hun. Onsdag skal hun tilbake for å vaske ferdig i butikken. Zamel vet godt hvem brannstifteren er.

– Hun kjøper ofte matvarer her, og er en av våre faste kunder. I forrige uke kom hun to ganger hver dag, forteller hun.

Etterforskes

Politiet bekreftet at gjerningskvinnen ble pågrepet da hun ble gjenkjent av Zamel.

– En 52 år gammel kvinne er pågrepet for forholdet. Hun har satt fyr inne i butikken både mandag og tirsdag, og ble gjenkjent av butikkmedarbeideren, bekrefter operasjonsleder Gunn Lieng i Agder politidistrikt.

Kvinnen er bosatt i Kristiansand. Hun skal være av utenlandsk opprinnelse.

– Jeg kan ikke si noe om motivet eller hendelsesforløpet. Kristiansand politistasjon vil etterforske saken videre, sier Lieng.

Etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen ved Kristiansand politistasjon sier at kvinnen ble lagt inn på sykehus tirsdag.

— Hun er lagt inn på sykehus for psykiatrisk vurdering. Vi vil ikke avhøre henne før hun er ute av sykehuset. Vi har foretatt krimtekniske undersøkelser på stedet. Såvidt jeg forstår, erkjente hun at det var hun som hadde tent allerede på da hun ble pågrepet, sier Eriksen.