AGDER: Nær sagt alle sørlendinger som søker om ferdsel i utmark får innvilget dispensasjon.

Siden 2009 har det i Vest— og Aust-agder samlet sett blitt levert inn 1315 søknader om å få dispensasjon til å kjøre snøskuter eller ATV / firehjuling i utmark. Kun 29 av disse er avslått i treårsperioden, noe som gir et snitt på omkring 98 prosent innvilgelser for treårsperioden.

Med andre ord; kun to prosent får avslag.

Det er kommunen søkeren bor i som gir dispensasjon, og det er Lov om motorferdsel i utmark og vassdrag som regulerer kjøring i utmark.

Ingen kontroller

— Jeg har inntrykk av at de aller fleste får søknadene gjennom, ja, sier Pia Hem ved miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Aust-Agder.

Fylkesmannen fører tilsyn med anvendelsen av forskriften, og er klageinstans når noen får avslag.

- Vi reiser ikke ut og foretar kontroller, selv om vi gjerne skulle hatt folk til å gjøre det, sier Hem.

Dersom en enkelt kommune har gitt dispensasjon på feil grunnlag, har Fylkesmannen myndighet til å omgjøre vedtaket.

— Vi har vel hatt en eller to tvilstilfeller de siste par årene, som jeg kan huske, men det ble ikke gjort noe med. Vi har dessverre ikke ressurser til å føre aktivt tilsyn, sier Hem.

Få avslag

Kostra-tallene fra SSB for fjoråret (Kostra er en forkortelse for kommune-stat-rapportering) ble frigitt 15. mars. Tallene fra den tradisjonelt største søknadskommunen, Valle, mangler foreløpig i årets statistikk. For 2011 er tallene foreløpig slik:

**114 søknader er behandlet i Aust-Agder

Seks er avslått, resten innvilget.**

**149 søknader er behandlet i Vest-Agder

Fem er avslått, resten innvilget.**

Sagt på en annen måte: 96 prosent har fått dispensasjon så langt.

Eksempler på dispensasjon som blir gitt kan være:

  • transport mellom bilvei og hytte

  • Kjøring i utmarksnæring for fastboende.

  • tilsyn med privat hytte etter eierens oppdrag

  • transport av funksjonshemmede

  • transport av ved

  • transport etter dispensasjon i medhold av forskriftens § 6

§ 6 er en unntaksbestemmelse der kommunen kan gi dispensasjon "i unntakstilfelle dersom søkeren påviser et særlig behov som ikke knytter seg til turkjøring, og som ikke kan dekkes på annen måte."

— Det er foreløpig ureviderte tall, den endelige revisjonen vil foreligge 15. juni, presiserer seksjonssjef for naturressurs- og miljøstatistikk, Jørn Kristian Undelstvedt, overfor fvn.no.

ATV-paragrafen

Alle de 42 som søkte om rett til kjøre i utmark i Evje og Hornnes fikk innvilget søknaden i 2011, og 40 av disse tillatelsene er gitt etter paragraf 5. 49 av de 59 søkerne fra Åmli har også søkt dispensasjon etter denne forskriften som ble endret i 2009. Hensikten med endringene var ifølge miljøvernminister Erik Solheim å "modernisere regelverket når det gjelder adgangen til å bruke motorkjøretøy i utmarksnæring, og for grupper som ellers har vanskelig for å komme seg ut i naturen til fots".

De nyreviderte forskriftene er:
Akutttiltak (direkte hjemlet i loven)§ 3 første ledd, ny i) gir åpning for motorferdsel i forbindelse med akuttiltak som organiseres av kommunen. Dette skal gi kommunen nødvendig handlingsrom i faresituasjoner som oppstår når hjortevilt trekker ned til vei og jernbane, og dermed utgjør en kollisjonsrisiko.Formuleringen ”ved vei eller jernbane” innebærer at det ikke er hjemmel for å bruke motorkjøretøy på snødekt mark overalt i kommunen i forbindelse med tiltak av hensyn til hjorteviltet. Det kreves en umiddelbar nærhet til vei eller jernbane.Adgang til gruppeturer etter særskilt tillatelseI § 5 første ledd, ny f) åpner bestemmelsen for at helse - og omsorgsorganisasjoner eller ideelle organisasjoner kan søke om å få benyttet snøskutertransport ved gruppeturer til bestemte mål for beboere, medlemmer av pensjonistforeninger eller forflytningshemmede. Det kan kun gis tillatelse til turer til bestemte mål, der snøskutertransport inngår som en nødvendig del, og ikke til ren rekreasjonskjøring.Motorferdsel i forbindelse med utmarksnæring§ 5 a) er ny og åpner for at kommunen , etter søknad, kan gi tillatelse til bruk av motorkjøretøy til transport av materiell og utstyr i forbindelse med utmarksnæring. Som utmarksnæring regnes drift av utleiehytter, næringsmessig høsting av naturgoder, turist- og reiselivsnæring, leting og undersøkelse av mineralske ressurser mv., forutsatt at virksomheten er registrert i Enhetsregisteret. Det er etter § 5a første ledd kun transport av ”materiell og utstyr” som kan tillates. Det innebærer at det ikke er åpning for å gi tillatelse til motorferdsel i forbindelse med utmarksnæring som baserer seg på transport av personer. Såkalt snøskutersafari er dermed ikke hjemmel til å gi tillatelse til etter denne bestemmelsen. Første gangs tillatelse gis for to år, deretter fire. Tillatelse etter første ledd kan på barmark kun gis for transport langs traktorvei.