KRISTIANSAND: Det skjer stadig oftere ulykker med firehjulinger, såkalte ATV-er, både på offentlig vei og privat eiendom.

Stadig flere firehjulingene blir heller ikke registrert, og kjøres på privat eiendom. Mange lever i troen på at dette er lovlig, men det kan UP avkrefte:

— Ulovlig kjøring med ATV er dessverre et økende problem, sier distriktsleder i UP i Agder, Steven Hasseldal, til fvn.no.

Noen konkrete tall over hvor mange uhell som involverer kjøring med firehjuling, sitter ikke politiet på, men tallene stiger.

— Antall henvendelser til oss øker i omfang, sier Hasseldal.

Store bøter

Ifølge politiet syndes det ofte fra leverandørenes hold.

— De som selger ATV-er opplyser ikke alltid om registreringsplikten, og kundene kjører dermed med firehjulinger de ikke har betalt avgift for.

— Mange lar også mindreårige kjøre firehjulingene, eller de har ikke gyldig førerkort for kjøretøyet sitt. Et tredje problem er at mange kjører disse ATV-ene uten hjelm, forteller Hasseldal.

Han advarer folk mot å omgå reglementet:

— Kjører du på egen eiendom uten å ha registrert ATV-en din, er det ikke bare en saftig bot du har i vente, du vil også få store utgifter til registrering og skjønnsmessig avgiftsileggelse, og da snakker vi kanskje om en utgift på 20.30-000,- sier UP-sjefen.

Selges på QXL

Det selges ATV-er over en lav sko her til lands, både brukte og nye, og ikke alle kjøretøyene er like solide.

— Det er alltid noen cowboyer i bransjen, og det importeres mye dårlig fra Kina, sier en leverandør i markedet fvn.no har snakket med.

På nettauksjoner og i rubrikkannonser på nett selges ATV-er for noen få tusenlapper.

— Ulempen er at du ikke får noen serviceavtale eller garanti, og det kan også være vanskelig å skaffe reservedeler til de billigste kinesiske modellene, sier leverandøren.

Unntaket fra registreringsplikten er dersom kjøretøyet benyttes på bane, men da kun i regi av Norges Motorsportforbund.

Kjøring på privat eiendom må det gis dispensasjon til, det nytter ikke bare å frese opp en bane på jordet.

Det kan i så fall komme til å koste deg feriepengene og vel så det.

Hvor kan det kjøres?

Alle steder der det er lov å kjøre med bil eller motorsykkel. De som er registrert som moped har dog ikke lov å kjøre på motorvei klasse A eller B.

Hvem kan kjøre?

ATV registrert som moped kan kjøres fra fylte 16 år mens motorsyklene kan kjøres av alle over 18 år med bil førerkort.

Unntak:

Barne ATV kan lovlig kjøres på bane i regi av motorsportforbundet. MEN det skal være en maskin som er godkjent for denslags bruk. Maskiner kjøpt på Nettauksjoner etc har IKKE denne godkjenningen og kan heller ikke brukes på bane! Vi spesifiserer at alle våre barne ATV og ikke registrerbare ATV har denne godkjenningen og kan kjøres lovlig på bane.

Førerkortkrav: ATV registrert som moped kan kjøres av alle med førerkort klasse M-146 og M-147 og de som har det gamle mopedførerbeviset. ATV registrert som tung motorsykkel kan kjøres med førerkort klasse B, C eller D. Disse kan selvfølgelig også kjøre moped. Vi gjør oppmerksom på at førerkort klasse A, motorsykkel ikke gir førerrett for ATV registrert som motorsykkel.

Klasse M 145 Gir ingen førerett for ATV

Klasse M 146 Gir førerett for ATV registrert som moped

Klasse M 147 Samme som M 146

Klasse A Samme som M 146

Klasse A1 Samme som M 146

Klasse B Alle registrerte ATV

Klasse T Gir førerett for ATV registrert som traktor

(kilde: autozpider)