KRISTIANSAND: — Det er kommet et sterkt ønske fra Veidirektoratet om større grad av gjennomsnittsmålinger, fordi vi ser at effekten er mye bedre enn ved fotobokser, sier Tordis Vandeskog, leder for forvaltningsseksjonen i Statens vegvesen Region sør, til fvn.no.

- For fort

Ifølge Vandeskog er det spesielt ulykken i den undersjøiske Eiksundtunnelen i 2009, der fem personer mistet livet, som har satt fart i bruken av gjennomsnittsmålinger.

— Etter den ulykken har det vært større fokus på undersjøiske tunneler. Noen kjører bare alt for fort. Flekkerøytunnelen kom raskt opp som et sted det var aktuelt med gjennomsnittsmåling, sier Vandeskog om tunnelen der det i dag er fotobokser i bunnen.

Fra før av er det to gjennomsnittsmålinger i Region sør; én på E 18 i Telemark og én på riksvei 7 i Buskerud. Dette blir altså den første gjennomsnittsmålingen i Agder. Men målingen skal ikke foregå kontinuerlig.

— Kameraene skrus av og på, sånn som i fotobokser. Men når de først er på, tar de bilder av alle bilene. Så blir bilenes gjennomsnittsfart i tunnelen beregnet, sier Vandeskog, som opplyser at det i høst ble satt av penger i budsjettet til gjennomsnittsmåling i Flekkerøytunnelen.

Unikt i Norge

Ifølge Stein Otto Andersen, senioringeniør i Statens vegvesen, blir prosjektet i Flekkerøytunnelen unikt i Norge og blir et prøveprosjekt man på landsbasis skal hente erfaringer fra.

— Vi skal måle i begge retninger fra toppen til bunnen. Det skal monteres ett kamera rett før inngangen og ett i bunnen i begge retninger, altså totalt fire nye kameraer, sier han.

Målinger i begge retninger har, ifølge Andersen, ikke vært prøvd ut andre steder i landet før.

Gjennomsnittsmålingen på stedet skulle vært på plass i 2011, men det har altså ikke skjedd.

— Planen var at vi skulle sette i gang arbeidet i høst, men vi har hatt for mye annet å gjøre, sier Andersen.

- Kan du garantere at dette kommer på plass nå?

— Ja, nå har vi begynt å bestille arbeid, og de skal begynne så snart vinteren er over. Vi må få dette i gang i løpet av april, sier Andersen.

Ingen flere nye fotobokser

Ifølge Tordis Vandeskog er det ikke spesielt mye dyrere med gjennomsnittsmålinger enn med fotobokser, bortsett fra at man må ha to kameraer i stedet for ett.

Hun kjenner ikke til at det blir endringer i automatiske trafikkmålinger andre steder i Agder i løpet av 2012. Fotoboksen på E 39 vest for Søgne ble imidlertid ødelagt i en trafikkulykke for et par måneder siden, men ifølge Stein Otto Andersen skal en ny boks være på plass her i løpet av en måneds tid.