Nypreparerte fluer er klare for storlaksen. Fiskerne mener de oransje tar best om dagen, mens de mørke er favoritten om natta. Foto: Espen Sand
Bengt Daatland (t.v) mener vannføringen i Mandalselva er i ferd med å øke og skuer skeptisk ut over vannet. Foto: Espen Sand
Fiskerne har leid campingvogn på Mjåland Camping. Foto: Espen Sand

— Nå merker jeg at det begynner å krible, sier Dyrøy og smiler.

Han har nesten aldri fisket i Mandalselva før, mens kameraten Bengt har 14 års erfaring i elva. Nå er årets høydepunkt bare minutter unna, ved midnatt natt til søndag starter laksefisket. Daatland innrømmer at ventetiden kan være litt slitsomt

Må slutte å gruble

— Gjennom årene har jeg lært en ting, det at man må slutte å gruble og heller bare fiske. Det viktigste at det finnes fisk i elva, sier den erfarne laksefiskeren.

I elvas sone 3, ved Laudal, skal kameratene fiske sammen for første gang. De har tatt inn på Mjåland Camping og leid seg ei campingvogn. Nå gjelder det å få seg en liten blund før alvoret starter.

— Vi trenger ikke på død og liv å hive ut akkurat når det starter. Vi er her mest for kosens skyld, og skulle vi få noe vil det være en bonus. Det er første fisket sammen og det er opplevelsen som står i fokus. Laksefiske er rekreasjon, sier Daatland som har kjøpt årskort i Mandalselva. Et gilde som kostet fem tusen kroner.

Dyre fiskekort

— Det er litt dyrt, men jeg fisker 20 - 30 ganger i løpet av sesongen. I tillegg kjører jeg 10 mil hver gang, sier han.

— Jeg pleier å fiske i Kvina. Mandalselva er mye dyrere, men så er det lettere å få fisk også, sier Dyrøy.

Sørlandet har åtte lakseelver, der Mandalselva og Otra er de to største. Mandalselva er det nest største vassdraget på Sørlandet med en lakseførende strekning på 48 kilometer. I fjor ble det fisket opp 2600 laks på totalt 5,2 tonn, noe som ble regnet som en dårlig sesong. Daatland mener elva har gode kvaliteter.

— Det er en fin elv, naturskjønn og spennende. Man finner alltid noen steder som ligger lunt og fredelig til. Generelt så er det bra med fisk i den, sier Daatland.

Laks på ni kilo

- Hvor stor fisk har du fått?

— 6-7 kg er det største jeg har fått i Mandalselva, men jeg har mistet de som er mye større, smiler han. Rekorden er laks på ni kilo i Rogaland.

- Hvordan ser det elva ut nå?

— Vannføringen er på 100 kubikk, noe som er greit nok. Når det er 45 kubikk fordeler fisken seg jevnt i hele elva. Det er optimalt, sier han.

Dyrøy mener enhver fisker er har sin egen mening om fisking.

— Det finnes like mange teorier som det finnes laksefiskere, sier han.

Noen av det artigste med hobbyen er det sosiale. Og alle skrønene.

Lygarbua

— Vi har omdøpt fiskebuene som står langs elvebreddene til lygarbua. Det er her alle fiskerne sitter og forteller sine fiskeskrøner. Visste du at laksen er den eneste fisken som har en tendens til å bli større og større selv etter at den er død, sier Dyrøy og smiler.

Boksene med nypreparerte fluer er klare. Den oransje fargen dominerer kraftig.

— Oransje tar best i de sørlandske elvene, mener fiskerne.

Så er det inn i campingvogna for en liten blund, før laksen for alvor skal jaktes.