Laksefiskerne har ventet i lange tider på den gylne datoen 1. juni. Da betyr start for årets fiskesesong. Ved midnatt fyker de første fluene ut i Sørlandets åtte lakseelver.

Ved Marnar Laksesenter er det i kveld lang kø for å sikre seg fiskekort.

— Akkurat nå koker det. Det er så lang kø at jeg nesten ikke har tid til å prate med deg, sier Lene Lauvdal, daglig leder ved laksesenteret i Laudal.

Første felles fisketur

Bengt Øyvin Daatland er en av dem som sikret seg fiskekort ved laksesenteret i kveld. Han og en kamerat er på vei opp i sone 3 for å forberede fisket.

— Vi fisker sammen for første gang og gleder oss. Det er mest for kos, så får vi se om fisken biter, sier Daatland. Vannføringen i Mandalselva var lørdag kveld på 100 kubikk.

Fram til nå har fiskerne bare fått kikke på fiskene. I natt får de mulighet å fiske med seg laks. Foto: Roar Greipsland

Rundt Otra er det også mange som teller ned timene i kveld. På Vigeland var det folksomt der Vennesla Jakt— og Fiskeforening trakk ut de beste fiskekortene i sone 1, til noen heldige vinnere.- Her er det masse folk og trekningen skjer hvert øyeblikk, opplyser Harald Endresen i Otra Laxefiskelag, like før klokka 19 lørdag kveld.

- Glitrer i vannet

Endresen mener forholdene for laksefiske i Otra er optimale.

— Elva er fin og det glitrer i vannet. Vannføringen er bra og det er optimisme blant fiskerne, sier han. Endresen sier at det er solgt omtrent like mange fiskekort i Otra som foregående år.

— Hvor mange kommer til å fiske i Otra i natt?

— Det vil være fullt av folk langs elva. Mest spenning knytter det seg til fisket i grålysningen, altså i det sola kommer opp. Historisk sett har det vært vanskelig å få fisken til å bite om natta, sier Endresen.