Ok, det er ikke mange dagene siden Start sprudlet offensivt mot et medaljejagende Vålerenga og produserte et tosifret antall sjanser. Det er viktig ikke å bli helt historieløs, og derfor kan det sikkert være belegg for å mene at det å nevne ordet «krise» er i litt tidligste laget. For årets Start-lag har et stort potensial. På sitt beste kan Zlatko Tripic & co. spille ut de fleste lagene i eliteserien.

Nyhetsleder Arild Sandvik

Men nå er det altså slik at Mons Ivar Mjeldes menn står uten seier på de siste seks kampene. To poeng er fasiten siden seieren mot Aalesund for en måned siden. Det betyr at Start er det laget som er i klart svakest form. Lagene på plassene foran på formtabellen, Brann og Haugesund, har begge fire poeng på de siste seks kampene.Det er fakta.

Start har også hatt en bekymringsfull tendens den siste tiden til å slippe inn mål i sluttminuttene, noe som har skjedd i de fire siste kampene. Brann utliknet til 1-1 i det 80. minutt, Sogndal avgjorde til 2-1 i det 89. minutt, Vålerenga utliknet til 2-2 i det 90. minutt, og tirsdag avgjorde Bodø/Glimt til 2-1 i det 80. minutt. Start har altså tapt seks poeng i sluttminuttene bare på de siste fire kampene.

Det er fakta.

Og hvis vi supplerer disse to faktaopplysningene med hvordan Start faktisk framstår, så får vi et ganske foruroligende bilde.

For Start-spillerne ser ut til å være blottet for selvtillit. En ting er når spillet glir, slik det gjorde periodevis mot Brann, i store deler av kampen mot Vålerenga og et lite kvarter mot Glimt. Men så fort de blir trykket bakpå eller får et mål imot, stokker det seg helt. Spillerne virker å gjemme seg bort, virker redde for å mislykkes.Ikke minst virker de å bli engstelige så fort de kommer i føringen. Det har skjedd ved flere anledninger i vår.

Så kan man spørre seg; er Start-laget dårlig trent? I flere kamper i det siste har det virket sånn. Ja, kampprogrammet er tett, men det er likt for alle. Og Start kan ikke lenger skjule seg bak at de har en tynn stall, for i år er den ikke tynnere enn de fleste andre. De kan heller ikke skjule seg bak skader. Bodø/Glimt hadde fire nøkkelspillere ute mot Start, men de siste 45 minuttene tirsdag fosset de fremover gang på gang, mens Start-spillerne virket utslitt.

Det er foruroligende.

Mot Bodø/Glimt leverte Start en ok drøy halvtime. Med Jesper Mathisen og Solomon Owello i spissen sto Start kompakt og spilte jevnt med vertene. Og da Glenn Andersen headet inn ledermålet etter nok en god dødball fra Zlatko Tripic, fremsto Start som et bortelag som kunne ta med seg alle poengene. Men slik gikk det altså ikke, og etterpå var konklusjonen følgende: På ny var Markus Berger og Glenn Andersen involvert i baklengsmål. Nok en gang tapte Start midtbanekrigen. Og nok en gang ble spissene knapt involvert.

Det minner om krise. Det er snart krise. Hvis ikke trenden snus fort. Hvis ikke seieren kommer på søndag mot Odd.