— Gode saker blir ikke dårlige selv om de kommer fra denne regjeringen. Jeg ønsker alle gode saker for Sørlandet velkommen.

Jonas Gahr Støre legger sin lille, nye ribb til kai i Kilsund, den gamle sørlandsidyllen øst for Arendal. Nesten Tvedestrand. Hytta hans er litt lenger ute i sundet, bak en knaus, bak et vaiende flagg, og i juli er det der han prøver å ha base hvert år. Ha ferie. Kun avbrutt av jobb.

Med respekt å melde

- Det vi lurte på - det vi lurer veldig på er hva i all verden er din plan for Arbeiderpartiet nå, hvor sørlendinger later til å være så tilfreds med det løftet landsdelen har fått av Erna og Siv-regjeringen sist vinter?

— Med respekt å melde: jeg må få minne om Kilden-byggingen, veien mellom Grimstad og Kristiansand, satsingen på NODE- og Eyde-nettverket, saker det har vært bevilget til år for år hvor Arbeiderpartiet har vært i front. Vi har også hatt sykehusbudsjetter som gjør det mulig med tre sykehus i landsdelen og vært med på løfte Universitetet i Agder. Vi har funnet kompetanse som har vært her og bygget videre på det - som det nye Flåttsenteret, sier Jonas og trekker pusten før han fortsetter:

— Og, fengsel og fengsel. Det blir ikke nye fengsler før det kommer penger til nye fengsler.

— Men vi har fått vei - og er blitt lykkelige. Hvordan skal du hamle opp med det?

Støre ser rett på oss. Med fast blikk.

— Min plan er at vi skal snakke om kommune-Norge.

Hvis det å snakke om kommune-Norge blir for traust, da har vi et problem.

- Kommune-Norge? Skal kommune-Norge være saken som skal vinne velgere? Selv om det er lokalvalg så er det jo mer sexy med motorvei? Fire felt?

— Hvis det å snakke om kommune-Norge blir for traust, da har vi et problem. Det er der hverdagen for folk flest

Støre00016.jpg Foto: Kjartan Bjelland

er, det er der vi skal ha gode skoler, der vi skal ha fullt utbygde barnehager, det er der våre gamle skal ivaretas, det er der de gode fellesskapene bygges, svarer Støre.

— I kommune-Norge gjelder det å ha alle disse grunnleggende tjenestene på stell. Og nå har vi en regjering som kutter i bevilgninger til kommunene. De prioriterer skattekutt til de som har aller mest og skattesvikten treffer ordførerne. 80 prosent av ordførerne sier nå at kompensasjonen til regjeringen for skattesvikten ikke rekker, sier Støre og tilføyer:

— Og du vet - eldrebølgen vil slå ordentlig inn fra 2020. I et kommunalt perspektiv er det i morgen.

Nyutsprunget østlending

Det er en av de få sommerdagene vi har hatt så langt i sommer. Klokken er halv ti i morgensolen, men temperaturen forteller med tydelighet at det faktisk er juli. Gahr Støre er - med respekt å melde, som han selv pleier å si - blek. Han har åpenbart ikke ligget lenge av gangen på et svaberg og gjort ingenting. Han ser ut som en nyutsprunget østlending. Hans rådgivere i Oslo prøvde å verne han mot oss denne morgenen, nettopp for at han skulle få litt fri, men han tok seg likevel tid.

Jeg tar aldri min Gud med inn i politikken.

Kanskje værer han at det vil være et politisk slag på Sørlandet av den vanskelige sorten. Senere i uken skal han videre på sørlandstokt, til Arendal og Kristiansand og treffe sine ordførerkandidater. Og han skal på bade seg i sørlandskultur, kanskje i et forsøk på et sørlandsk frieri, i Sarons Dal. Der skal han i debatt med KrF-leder Knut Arild Hareide. Og så skal han snakke om sin tro. Det blir mye mediemas, for når Støre skal snakke om Gud da dukker selv de nasjonale medier opp, til tross for at de må utenfor ring tre. Støre og gudstro er kinky.

Tro og politikk hører ikke sammen

- Hva skal du si, i Sarons dal, når du skal snakke om din tro?

— Da får du komme å høre, smiler Støre lurt. Men han røper likevel dette hovedpoenget: Tro og politikk hører ikke sammen.

Støre00017.jpg Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg tar aldri min Gud med inn i politikken. Politikken er skapt av mennesker og skal være tuftet på det. Jeg har reist mye rundt i verden og sett hvor farlig det kan bli når politikk vedtas på hellige skrifter. Politikk og religion skal være atskilt. - Men du mener jo at KrF og Ap har så mye til felles at det naturlig er en samarbeidspartner?

— Kristendemokrater og sosialdemokrater har mange felles verdier. Jeg oppfordrer alle i Ap til å snakke med alle, ha dialog, finne fellesskap. Vi kan ikke regne med å ha styringsansvar alene noen steder.

Noe å vinne her

Jonas Gahr Støre tror ikke diskusjonene på Agder om det nye kommunekartet er mer kaotisk eller angstbitersk enn andre steder i Norge. Han mener man ser samme tendenser flere steder og vil heller ikke blande seg.

— Men kanskje ser jeg her en del lokalpolitikere som er mer opptatt av å se begrensningene, enn mulighetene. Endringer kan også utvide perspektiver. Det er viktig å se det. Men testen er jo om man kan løse oppgavene bedre ved å slå seg sammen, det må bare ikke bli for stor avstand til beslutningene.

— Jeg har imidlertid lagt merke til at på Agder står man jo gjerne opp i en kommune, jobber i en annen og skal et ærend i en tredje i løpet av en dag. Det kan nok være noe å vinne her.

- Siden Ap også er for sammenslåinger, er det ikke litt behagelig at det er Jan Tore Sanner som tar den støyen nå, at H og Frp betaler prisen for opprøret i distriktene?

— Nei, det er ikke behagelig å sitte og se på at de blåblå gjør ting vi er imot. Det blir viktig å lytte til lokaldemokratiene i dette spørsmålet.

Tre sykehus på Agder

- Sykehusstriden har jo skapt mye vondt blod her, hva konkret kan du si om det?

— Ap vil fortsatt budsjettere for at det skal være tre sykehus her. Det betyr ikke at enhver avdeling for all fremtid skal være som før, men tre sykehus vil vi det skal være.

- Og UiA?

— Ja, du vet det holder ikke bare å omdøpe en høyskole til universitet og tro at jobben er gjort.

- Vil dere bevilge UiA opp i en annen liga da?

— Heller det, enn skattekutt. UiA gjør mye bra for landsdelen, det kan bety enda mer.

Støre00018.jpg Foto: Kjartan Bjelland

Når Jonas Gahr Støre snakker om sørlendinger, gjentar han et par ganger at landsdelen har for liten selvtillit på det vi er gode på her. Innovasjon, eksportindustri, teknologi, hele oljeleverandør-eventyret. Om det store skiftet i oljeindustrien sier han flere ting:— I bunn er dette noe bedriftene selv må møte. Og det er jo sagt om regionen her at den har lykkes fordi man har funnet samarbeid og forgreininger i næringslivet. Det er tøffe tider - de kan dette best.

- Så hva kan bør myndighetene gjøre da?

— Oljeprisene kan ikke vi gjøre noe med. Men selvfølgelig skal vi gjøre noe. Vi i Ap har en tipunktsplan: Det handler om å støtte omstillinger, krafttak mot at ledighet får feste, at man benytter permitteringen og ikke oppsigelser, vedlikeholdet nå norsk sokkel kan oppgraderes også videre. Og - og dette er viktig - Miljøteknologifondet har vi foreslått økes til 100 milliarder kroner fram til 2017. ## Kaffeprat med Djupedal

- OK. Det er en ting til som har skjedd under de blåblå. Mange mener at vi endelig nå har fått politikere som er synlige - fra Agder?

Jeg har hatt en god prat med ham, han har mye erfaring og er velkommen i partiet

— Jeg ser det. Det tar jeg på alvor. Ansvaret er todelt. Det ligger her, folk med engasjement må stå fram, stå på, bli hørt. Men det ligger også hos meg. Nå skjer det noe, nå sitter Bykle-ordfører Jon-Rolf Næss i sentralstyret, det er jeg glad for. Og Odd Omland har jeg stor glede av, masse erfaring og kunnskap. Det samme kan jeg si om Kari Henriksen og andre gode kolleger fra Agder.

- Kan du bruke Øystein Djupedal til noe - har du snakket med ham etter at det ble kjent han er blitt Ap-medlem?

— Jeg har hatt en god prat med ham, han har mye erfaring og er velkommen i partiet.

Og det er alt Støre vil si om det, men vi kan jo gjette at vi kommer til å høre mer om det, en gang.

Deler godene

Vi fikk egentlig en halvtime av Jonas. Nå er det gått en time. Jonas må ha ferie. Han skal ha svigerfamilien på besøk på hytta og de skal være femten til middag. Men han skal ikke lage maten selv. Sønnen hans er nemlig kokk.

så mye sørlending er jeg vel ikke da. Dessuten liker jeg å dele på godene

— Men vi spiser bare mat vi sanker selv i dag. Makrell, blåbær, blåskjell, kanskje krabbe og østers.

— Østers, hvor fanger dere østers? prøver vi oss.

— Ja, østers pleier vi å plukke selv. Det er rett borte ved Flost...

- Du må ikke svare på det, du må ikke gi bort østersplasser, da er du ikke ordentlig sørlending!

— Sier du det? Ok, så mye sørlending er jeg vel ikke da. Dessuten liker jeg å dele på godene, smiler han fornøyd, griper oss i armen og sier:

— Østersplassen er i sundet rett overfor Flosta Kirke, der jeg giftet meg i 1988.