— Det skal ikke være noen tvil om at Flekkefjord skal bestå som et akuttsykehus og videreutvikles og få mer å gjøre enn i dag. På grunn av den teknologiske utviklingen og stadig mer spesialisering innen kirurgien, er det imidlertid nødvendig med en større grad av oppgavefordeling mellom sykehusene, sier Bent Høie.

Ungdommelig budskap til helseministeren da han torsdag besøkte Flekkefjord sykehus. Foto: Torbjørn Witzøe

— Opp til sykehusstyretDersom Nasjonal helse- og sykehusplan blir vedtatt i sin nåværende form i Stortinget, sier statsråden at det blir opp til styret i Sørlandet sykehus å avgjøre hvilket akuttkirurgisk tilbud det skal være ved sykehuset i Flekkefjord.

— De mindre sykehusene er en del av løsningen, men det må være en fornuftig oppgavedeling slik at de ikke prøver å kopiere de store. Samtidig må det bli slutt på at de store sykehusene prøver å grabbe til seg stadig flere oppgaver på bekostning av lokalsykehusene, sier Bent Høie.

Helseminister Bent Høie forsikrer sykehusansatte i Flekkefjord om at både fødeavdeling og andre akuttfunksjoner enn kirurgi skal bestå. Foto: Torbjørn Witzøe

MellomfornøydTalsperson for Aksjonsgruppa for bevaring av Flekkefjord sykehus, Sigmund Kroslid, er glad for at statsråden under sitt besøk på lokalsykehuset var så tydelig på at alle diskusjoner om å samle sykehustilbudet på Sørlandet på ett sted kan skrinlegges. Han mener også det er viktig at det ikke sås tvil om at fødeavdelingen og at nødvendige støttefunksjoner skal opprettholdes.

— Vi er likevel ikke tilfredse med at det i nasjonal sykehusplan åpnes opp for at sykehuset i Flekkefjord mister viktig beredskap innen akuttkirurgi, og vil nå bruke alle våre krefter overfor Stortinget, sier Sigmund Kroslid.

John Hansen sier til helseministeren at det ikke har vært enkelt å være lokalpolitiker for Høyre i Flekkefjord etter at nasjonal helse- og sykehusplan ble lagt fram. Foto: Torbjørn Witzøe

— Stortinget uegnetBent Høie mener det blir unaturlig dersom Stortinget skulle inviteres til å definere hva slags tilbud det skal være ved hvert enkelt sykehus.

— Endringer må komme som et resultat av lokale vurderinger ved hvert enkelt sykehus, der også kommunes mening må blir hørt, sier statsråden.

Av samme grunn ønsker han verken å svare på om det av geografiske eller andre grunner kan være aktuelt å opprettholde hele eller deler av akuttberedskapen i Flekkefjord. Også spørsmål om en helikopterbase i Flekkefjord overlater han til ledelsen og styret ved Sørlandet sykehus å mene noe om.

- God dekning i Lister

Klinikksjef Geir Bøhler ved Sørlandet sykehus mener Lister er godt dekket med hensyn til at regionen raskt kan nås med legehelikopter både fra Arendal og Stavanger, samt Sea King redningshelikopter fra Sola.

— Siden det er stasjonert ambulanser flere steder i Lister med lav utnyttelsesgrad, vil det ved en større ulykke i regionen på kort tid kunne sendes flere biler, sier Geir Bøhler.

Advarer helseministeren

Traumekirurg Moheb Rashid fra Gøteborg som vikarierer ved Flekkefjord sykehus, mener det er avgjørende at det opprettholdes kirurgisk akuttberedskap ved mindre sykehus. Han viser til at dersom det tar for lang tid å frakte skadde til et større traumesykehus, er det viktigere å kunne stabilisere pasientene før videre transport.

Da en skolebuss mandag kolliderte i Kvinesdal, ble flere traumegrupper etablert ved sykehuset i Flekkefjord, og rundt 50 leger og sykepleiere stod klare til å ta hånd om de skadde.