Slik blir inngangspartiet til klatrehallen, sentralt på Odderøya. Slik blir inngangspartiet til klatrehallen, sentralt på Odderøya. Foto: Asplan Viak

Bygger klatrehall på Odderøya

Etter at selskapet Menko fikk avslag for klatrehall i gamle Kristiansand teater flytter de nå hele prosjektet ut til Odderøya.

KRISTIANSAND: Byggesøknaden er oversendt kommunen, og der har den fått varm mottakelse.

— Dette er en drømmebeliggenhet med utsikt over havna og byen. De blir fem minutter å gå fra Kvadraturen, og et par minutter fra Kilden p-hus. Det er ikke i tvil om at dette blir mye bedre enn det hadde blitt i teaterbygget, mener Ernst Rune Saatvedt, som blir daglig leder for Klatresteinen.

Konstruksjonen ser nemlig ut som en stein, og vil ligge kloss inntil den nye kjøreveien til Odderøya, på baksiden av leilighetene i Kanalbyen.

Klatresteinen sett fra Kanalbyen ved Silokaia, altså fra vest. Fasaden blir høy siden bygget ligger i skråningen. Foto: Asplan Viak

Konsulentselskapet Menko AS bydde i vinter 21 millioner for Kristiansand teater, med innendørs klatrepark og boliger som formål.Men politikerne valgte å selge til kommunens eget næringsselskap (Knas) for 20,5 millioner, fordi studenthus og litteraturhus passet bedre inn.

Skoleklasser fra hele Sør-Norge

Arne Paulsen (t.v.) og Ernst Rune Saatvedt i Menko AS måtte droppe planene om klatreteater her i Kongens gate 2. Nå er det Odderøya som gjelder. Foto: Vegard Damsgaard

Menko tok ordføreren på ordet da han i kommunalutvalget uttalte at klatrehall var «ekstremt spennende», men helst på et bedre egnet sted.De ba om møte med kommuneadministrasjonen, og sammen kastet de blikket på Odderøya.

Her har kommunen et ledig lagerbygg, som er tenkt å bli garderober og opplæringsrom. I skråningen reises et nybygg i stål med grunnflate på 750 kvadratmeter, og 18 meter innvendig høyde.

Tomta er preget av kupert terreng med høye trær. Bygget er inspirert av fjellformasjonene på Odderøya, derav navnet Klatresteinen.

Klatrehallen vil ha en høy fasade mot Silokaia og ligge i terrasser nedover, med høythengende hinderløyper innvendig. Bygget vil også inneholde resepsjon, butikk og kafé med takterrasse.

Den røde ringen viser hvor Klatresteinen skal bygges, kloss inntil den nye atkomstveien som anlegges opp til Odderøya. Foto: Arkivfoto

— Vi er utålmodige. Tiden går, og vi har veldig lyst til å åpne dette senteret før sommeren 2017. De sier det kan gå, men da må alt gå på skinner, sier Ernst Rune Saatvedt, som foreløpig ikke har noe tall på investeringen. Målgruppa er aktive mennesker i alle aldere, fastboende og turister. Men det er spesielt ett segment de vil satse hardt på å lokke til Kristiansand:

Bildet er hentet fra en innendørs klatrepark i Nederland, som er selve hjemlandet for slike parker i Europa. Noe lignende skal leveres til Kristiansand. Foto: Privat

— Vi vil få skoleklasser fra hele Sør-Norge til å legge overnattingsturen til Kristiansand, og dermed snu strømmen av busser som i dag går fra Sørlandet til Oslo, sier Saatvedt.At selskapet Høyt & Lavt sist helg åpnet utendørs klatrepark ved Grotjønn, anser de bare som sunn konkurranse.

Les også: Her svever de 40 meter over vannet

- Veldig godt tiltak

Partene vil inngå langsiktig leieavtale for den kommunale eiendommen. Utendørs blir det opparbeidet lekearealer og sittegrupper.

- Dette området ligger midt mellom Kanalbyen og museumsfunksjonene på Odderøya. Som et ledd i å få flere aktiviteter for publikum synes vi dette er et veldig godt tiltak, sier plan- og bygningssjef Venke Moe i Kristiansand kommune.

Illustrasjonen viser hvordan bygningen følger terrenget. Kanalbyen til venstre. Foto: Asplan Viak

Hun synes arkitekten har «tolket landskapet» veldig fint. Moe, som selv har lang fartstid som arkitekt i Kristiansand, peker på at bygningen gir assosiasjoner til fjell og fort, og fanger opp øyas militære historie.

Oversiktsbilde av Klatresteinen sett fra vest. Foto: Asplan Viak

— Utbyggingen vil ikke gå på bekostning av øyas friområde? - Tvert imot, her tilrettelegges et område som ikke er i bruk i dag, og som blir et supplement til alt det andre som er på øya, mener plan- og bygningssjefen.

Klatresteinen kommer til politisk behandling i by- og miljøutvalget over sommeren.