— I Jemen hørte vi bomber som slo ned i nærheten av der vi bodde. Siden jeg var jente fikk jeg ikke lov til å gå ut. Jeg er glad for å være tilbake i Norge, og at det her er fred.

Elever ved Borkedalen skole i Lillesand sang «Heal the world» under fredsmarkeringen i Dyreparken. Foto: Reidar Kollstad

Slik ordla Shaimaa Yusuf seg etter at hun hadde tent fakkelen fra fredsflammen i Kardemomm by. Ilden skal senere bringes til Oslo, og brukes til å tenne flammen som skal brenne utenfor Nobels Fredssenter på Rådhusplassen i Oslo.11-åringen fortalte at hun kom til Norge som treåring, og at familien bosatte seg i Lillesand. I fjor ble hun og familien sendt tilbake til Jemen, men fikk 17. november komme tilbake etter at familien likevel fikk oppholdstillatelse.

For første gang var det elever som var konferansierer under Redd Barnas fredsfest i Dyreparken. Sara Obaaid (f.v.), Dareen Shahabat, Hedda Stray, Miad Heidan og Philip Nguyen klarte oppgaven med glans. Foto: Reidar Kollstad

Unge arrangører450 barn fra 11 skoler deltok under fredsfesten i Dyreparken, som har blitt arrangert 19 år på rad.

— I år var det for første gang elever som både planla og ledet arrangementet. Jeg er virkelig imponert over jobben som de fem elevene ved Slettheia skole gjorde både som konferansierer og jurymedlemmer, sier regionkonsultent Maja Mendoza i Redd Barna.

Leder av Mandal barne- og ungdomsråd, Viktor Larsen, holdt appell Foto: Reidar Kollstad

Barns rettigheterLeder av Mandal barne— og ungdomsråd, Viktor Larsen, holdt appell og minnet om rettighetene og vernet unge over hele verden egentlig har gjennom FNs barnekonvensjon.

— Barns rettigheter blir dessverre ikke ivaretatt når mindreårige forsvinner fra norske asylmottak eller når unge utsettes for utilbørlig press eller uheldig reklame, sa Viktor Larsen.

Mathea Norberg Paulsen og Sofie Grendstad Takvam skrev dikt om fred, og får som belønning delta under Redd Barnas fredsprisfest i Oslo 10. desember. Foto: Reidar Kollstad

Fredsdikt ga Oslo-turArrangementkomiteen bestod av Philip Nguyen, Dareen Shahabat, Miad Heidan, Hedda Stray og Sara Obaaid. De utgjorde også juryen som avgjorde hvem som får reise til Oslo og tenne fredsflammen og møte representanter for fredsprisvinneren, den tunisiske dialogkvartetten.

Det er Mathea Norberg Paulsen og Sofie Grendstad Takvam får det ærefulle oppdraget. De ble trukket ut på grunn av fredsdiktet de har skrevet sammen.

— Jeg har skrevet noen dikt tidligere, men trodde aldri vi skulle vinne, forteller Sofie Grendstad Takvam.

Venninne og medforfatter, Mathea Norberg Paulsen, sier det blir kjempegøy å få delta på fredsprisfesten i Oslo.

Dette er diktet som jentene som begge går i sjuende klasse ved Tordenskjolds gate skole i Kristiansand, skrev:

Fred

Fred gir glede,

fred gir håp,

fred gir lys for både store og små.

Fred for oss er bra,

fred er noe alle burde ha.

Tenk på alle barn på denne lille jord,

som i krig har mistet både far og mor.

Hvorfor må så mange leve i diktatur?

Det føles sikkert ut som et bur.

Mange flykter fra hus og hjem

det de vil er å komme hjem igjen.

Vi kan prøve så godt vi kan,

vi som er et så rikt land.

Verden vår er full av liv,

men mange blir tatt av terrorister og krig.

Hva om det var vi som flyktet nå,

ville det ikke vært bra å ha et sted å gå?