Kvartetten for nasjonal dialog består av fire organisasjoner: Fagbevegelsen UGTT, arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, menneskerettsorganisasjonen LTDH og den nasjonale advokatforeningen.

Tunisia var det eneste landet der den arabiske våren endte med en demokratisk utvikling som fortsatt holdes i hevd.

Sikret folkets støtte

De fire organisasjonene samlet seg sommeren 2013, da demokratiprosessen sto i fare for å bryte sammen, påpeker Nobelkomiteen i sin begrunnelse for årets fredspris. Den trekker fram at organisasjonene samler ulike sektorer i det tunisiske samfunnet, både arbeidsliv, rettsstaten og hensynet til menneskerettigheter.

– Den grunnleggende faktoren for at revolusjonen i Tunisia endte i fredelige, demokratiske valg i fjor, var kvartettens innsats for å støtte arbeidet til grunnlovsforsamlingen og sikre at grunnlovsprosessen ble godtatt i den tunisiske befolkningen, sa Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five da hun kunngjorde prisvinneren fredag.

Startet folkeopprøret

Det var i Tunisia at folkeopprøret i Midtøsten startet, ved at en fattig student satte fyr på seg selv i ren frustrasjon i desember 2010. Årsaken var at han ble hindret i å selge grønnsaker for å tjene penger til sin fattige familie.

Etter at diktatoren Zine al-Abidine Ben Ali flyktet fra landet, ønsket både de moderate islamistene i Ennhada og en gruppe liberale, venstreorienterte sekulære partier å bestemme utviklingen videre.

Ennhada vant valget i oktober 2011 og dannet en samlingsregjering med to sekulære partier. Men etter hvert vokste misnøyen med partiets styringsevne.

Høsten 2013 ble situasjonen i landet beskrevet som en dyp krise, både økonomisk, politisk og sikkerhetsmessig.

Fagbevegelsen ba om dialog

I fjor ble den mektige fagorganisasjonen UGTT alene nominert til fredsprisen. Det var denne organisasjonen som lanserte forslaget om en nasjonal dialog. Men nobelkomiteen understreker fredag at det er dialogkvartetten, ikke organisasjonene bak, som hedres.

Heller ikke i Tunisia har prosessen vært kun fredelig, flere politikere er blitt drept i dragkampen om landets framtid. Både i juni og i mars i år ble dessuten turistmål rammet av terrorangrep. Den islamske staten IS hevdet å stå bak det siste – massakren på en strand i Sousse.

Men Nobelkomiteen håper likevel at årets fredspris vil minne om at Tunisia er en inspirasjon for krefter i Midtøsten og Nord-Afrika som søker fred og demokrati.