VENNESLA: Det sier Malene Viksnes og fem andre jenter i andre klasse ved medielinjen ved Vennesla videregående skole.

Den beste måten å forebygge på er at ungdom ikke blir ensomme og utestengt.

I Danmark

De har nylig vært i Århus på et nordisk utvekslingstreff mellom videregående skoler. Skolen i Vennesla har deltatt i det nordiske samarbeidet Nor-it siden 90-tallet.

I år var radikalisering et hovedtema.

— Danmark har hatt større problemer og kommet lenger enn oss i Norge, men det er rart å tenke på at de fleste nordiske landene nå har opplevd vold og terror som følge av radikalisering og voldelig ekstremisme, forteller Maren Granås.

Les også:

Les også:

Facebook

De seks jentene fikk ulike oppgaver da de var i Danmark. De har også skrevet artikler i ettertid. Blant annet har de utarbeidet en Facebook-side med informasjon om radikalisering og forebygging. Den heter Anti-radikalisering.

Midt under arbeidet kom den falske bombetrusselen mot Vennesla videregående skole. Dermed fikk de mulighet til bedre kunnskap om hvilke planer og beredskapstiltak som skolene faktisk har i forbindelse med mulig terror.

Inkludering

— Men for de fleste av oss er vel det viktigste å vite hva vi kan gjøre hvis vi tror noen vi kjenner er i ferd med å bli ekstreme?

— Ja. Da er nøkkelen inkludering. Vi må bry oss. Går noen alene og begynner å bli ekstremistisk, da må vedkommende bli invitert med på ting og inkludert, sier Lene Marie Eliassen.

— Den beste måten å forebygge på er at ungdom ikke blir ensomme og utestengt, legger hun til.

Samtidig sier jentene at ingen må nøle med å kontakte skoleledelse eller politi hvis noen de kjenner begynner å bevege seg langt ut mot grensene.

— Det er ikke å sladre, Det er en plikt. Vi må bekjempe dette sammen, sier jentene.

Lærer Nina Mikalsen Steinsland var med til Danmark. Hun mener det nordiske samarbeidet har stor verdi.