Tom Løchen i Søgne Høyre mener den nye videregående skolen må flyttes fra Stausland til en mer sentral lokalisering på Tangvall. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD
I sommer ble det gamle internatbygget på skolen revet. Foto: Eirin Margrethe Fidje

— Hvert år er det 300 elever fra Søgne som er klare for videregående, de aller fleste av disse vil til Kristiansand. I tillegg kommer elever fra Songdalen. En ny videregående skole i Søgne må være attraktiv for alle disse elevene. Det går både på faglig tilbud, og fasiliteter, fremholder Løchen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Samlokalisering

Torsdag orienteres politikerne i formannskapet i Søgne om status for skolebruksplanen for Kristiansands-regionen, herunder ulike alternativ for Søgne videregående skole. Det er utdanningsavdelingen i fylkeskommunen som holder tak i planen, som legges fram 2. september. Deretter går den på høring i en måneds tid.

Mandag om to uker inviterer Søgne Høyre til møte om skoleplanene, med fylkesordfører Terje Damman som trekkplaster.

— Dette er en avgjørende tid, som vi må nytte godt, sier Tom Løchen, som mener at ny videregående skole på Tangvall må ses i sammenheng med ungdomsskolen.

— Ungdomsskolen er nedslitt. Og vi trenger ikke bygge to haller, når vi bare har behov for én, påpeker Løchen, som også mener en samlokalisering vil bidra til å få ned antallet dropouts.

Les også:

Landlig

Søgne vgs holder i dag til i landlige omgivelser på Stausland, ved Søgne Gamle Prestegård. Skolen har i lengre tid slitt med elevtallet. Ved skolestart torsdag teller de 163, en nedgang på 30 fra i fjor.

— Årsaken er tosidig; vi har redusert antall grupper på arbeidslivstrening, og har færre søkere til tik-linjen (Teknikk og industriell produksjon), opplyser rektor Kari Kleivset Brunvatne.

Naturbruk er den mest populære linjen, med 120 elever.

— Vi ser også at mange søker seg til påbyggingsstudiet for generell studiekompetanse. Der opererer vi med en venteliste på 35, men har dessverre ikke flere plasser å tilby, sier rektor.

Miljøfag

Tom Løchen i Søgne Høyre mener det ikke ligger noen motsetning i å flytte skolen fra jordene på Stausland, til tross for at naturbruk er den desidert mest populære linjen.

— Det er bare å beholde en avdeling der. Nå er det viktig å løfte blikket og tenke nytt. Jeg ser både for meg en styrking av allmennfagene, og egne studietilbud for miljøfag.