IDYLLISK: Søgne videregående skole holder til i idylliske omgivelser på ved Søgne gamle prestegård, men har de senere år slitt med å opprettholde elevtallet, og har lenge ønsket å renovere deler av den tilårskomne bygningsmassen. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

SØGNE/SONGDALEN: — På Vennesla videregående skole går det 474 elever. Skolen har et variert tilbud, og rekrutterer majoriteten av elevene fra hjemkommunen. Kan Søgne få til noe lignende? Å bygge en skole med samme betydning for lokalmiljøet som Vennesla vgs? Kan en ny videregående skole i Søgne få 500 elever?

Få elever

Spørsmålsstiller og fylkesutdanningssjef Arly Hauge møtte en lydhør forsamling da han onsdag presenterte politikere i Søgne og Songdalen for oppstarten av arbeidet med en ny videregående skole vest i fylket. Dagens videregående skole i Søgne sliter med elevtallet, og har tidligere møtt krav om å øke det med 100 fra dagens 190 for å kunne realisere sine lenge etterlengtede utbyggingsplaner. Nå har pipa fått en litt annen lyd.

IDYLLISK: Søgne videregående skole holder til i idylliske omgivelser på ved Søgne gamle prestegård, men har de senere år slitt med å opprettholde elevtallet, og har lenge ønsket å renovere deler av den tilårskomne bygningsmassen. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

— Søgne videregående er en nisjeskole, som rekrutterer fra hele regionen. Dagens skolelokaler tåler ikke 100 elever til, og vi må innse at vi ikke har lykkes med målet om å øke elevtallet med dagens tilbud, sa Hauge, og ba politikerne ta stilling til følgende spørsmål knyttet til en ny videregående skole i Søgne: Lokalisering, størrelse, nye programtilbud, samlokalisering med ungdomsskolen, samt å se på utfordringer knyttet til skyss.

- Ta nye grep

— I dag er kapasiteten ved de fire videregående skolene i Kristiansand sprengt, og i den forbindelse anbefales det at Søgne videregående skole inngår i arbeidet med en helhetlig skolebruksplan for hele regionen, framholdt Hauge.

Onsdag kom det flere signaler fra fellesmøtet til formannskapspolitikerne i Søgne og Songdalen.

— Vi har prøvd og prøvd å få opp elevtallet på dagens videregående skole i Søgne, og nå er det kanskje på tide å slutte og tro på julenissen, og heller ta nye grep, sa Arild Berge fra Søgne Venstre.

Solveig Nordkvist fra Songdalen Høyre mente Søgne vgs hadde et omdømmeproblem, og lurte på om Birkelid kunne være et alternativ til eventuelt å bygge ned flere av de grønne jordene på Tangvall til ny skoletomt.

— La oss for guds skyld holde trykket på å få skolen opp å stå, og ikke starte en diskusjon om i hvilken kommune den skal ligge, framholdt Kjetil Aasen i Songdalen Senterparti.

Nærskole viktig

Arly Hauge gjorde det klart at det politiske mandatet sier at skolen skal ligge i Søgne, og parkerte dermed Birkelid-alternativet.

— Til syvende og sist vil dette handle om økonomi, og om skolen skal ligge nærmere E39 enn dagens videregående skole i Søgne, er det naturlig å se på en samlokalisering med ungdomsskolen på Tangvall. Den må snart gjøres noe med uansett, det er like før den detter ned, sa Tom Løchen fra Søgne Høyre.

I 2015 bevilger fylket en million kroner og i 2016 fem millioner kroner til ny videregående skole i Søgne. Arly Hauge oppfordret politikerne til å tenke større og bredere om en ny skole og understreket at programtilbudet ville være avgjørende for å få elever fra de to nærmeste kommunene, Søgne og Songdalen, til å gjøre "nærskolen" til sitt førstevalg.

— Det årlige elevpotensialet bare fra disse to kommunene er på 270. Med gode skyssforbindelser til en sentralt beliggende skole kan den rekruttere fra hele regionen. Tradisjonelt ser vi at elever som velger studiespesialiserende fag samles i sentrum av Kristiansand, mens elever som ønsker seg til helse- og oppvekst, teknikk og industriell produksjon eller til byggfag, gjerne velger en nærskole. Det ligger et stort potensial i å ha tilbud som passer det unge i Søgne og Songdalen etterspør, mente Hauge.