— Jeg er lei av alt dette snakket om likestilling og mangfold. Vi lever i et land med full likestilling. Hvorfor skal homoer få ekstra fordeler, for ikke å nevne våre nye landsmenn. Vi på Sørlandet får dessuten mye kritikk for at så mange kvinner er hjemme med barna. Jeg er stolt av å være fra Sørlandet, sa Odd Gunnar Tveit (Frp) da han tok ordet i kommunestyret tirsdag kveld.

Les også: Mener homofile fikk særbehandling

Fikk støtte av KrF

Replikken kom i diskusjonen om den regionale planen for likestilling, inkludering og mangfold på Agder 2015-2027 (LIM-planen). Et flertall av politikerne valgte å støtte Vest-Agders versjon, hvor et punkt om å øke kompetansen om homofile, lesbiske, bifile og transpersoner i skolen ble droppet.

KrF, her representert ved varaordfører Arild Espegren (t.h.), Signy Andreassen og Tormod Amundsen, støttet forslaget om å vrake Aust-Agders likestillingsplan. Det samme gjorde Høyre, bortsett fra ordfører Arild Windsland. Foto: Erlend Olsbu

— Vi må kunne ta ut en formulering uten at det innebærer å tråkke på noen. Det er ikke riktig at en marginal gruppe får en slik spesiell plass i planen. Jeg kan ikke se at det er riktig, sa KrFs Vemund Ruud.

Rådmann Gro Anita Trøan forsvarte administrasjonens innstilling om å støtte Aust-Agders likestillingsplan, som blant annet inneholder et punkt om å gi «rosa kompetanse» til ansatte i skolen.

— Hvis vi skal være en inkluderende kommune må folk få lov til å være seg selv. Derfor støtter vi Aust-Agders forslag. De sårbare brukergruppene har reagert på at de ble tatt ut. Det er bakgrunnen for vårt forslag, sa Trøan.

- Ubeskrivelig lavpannet

Arbeiderpartiets Frank Hansen reagerte kraftig på uttalelsene til Odd Gunnar Tveit.

Jeg blir overrasket over alt Tveit eser ut av seg. Det er ubeskrivelig lavpannet.

— Jeg lurer på om vi virkelig lever i 2014. Vi snakker om inkludering, vi ønsker jo å få et bedre samfunn. Jeg blir overrasket over alt Tveit eser ut av seg. Det er ubeskrivelig lavpannet, for å si det rett ut, sa Hansen.

SVs Iren Sommerseth støttet også Aust-Agders plan.

— Det finnes faktisk grupper som blir diskriminert. En slik plan ivaretar nettopp dette, sa Sommerseth.

Ordfører Arild Windsland (H) stemte for å inkludere homofile i planen, i motsetning til resten av Høyres gruppe.

— Jeg valgte å støtte planen, men jeg forstår at det er forskjellige meninger. Denne saken handler om følelser, men også politikk, sier Windsland til Fædrelandsvennen.

Les også: Fjernet homofile fra planen

Fikk kraftig kritikk

Vedtaket til fylkespolitikerne i Vest-Agder fikk kraftig kritikk av flere da det ble kjent like før sommerferien. Tidligere bystyrerepresentant i Kristiansand og fylkespolitiker i Aust-Agder, Torbjørn Urfjell, kalte vedtaket et «gufs fra fortiden».

— Her har de borgelige bevisst valgt å gå til angrep på lesbiske og homofile. Flertallet blant fylkespolitikerne i Vest-Agder ignorerer at «homo» er et av de mest brukte skjellsordene i skolen, sa Urfjell til Fædrelandsvennen.

Målet må være å komme til et punkt hvor vi ikke tenker på grupper, men bare på mennesker.

Ordfører Windsland er uenig i at tirsdagens vedtak om å støtte Vest-Agders plan er noe angrep på homofile.

— Dette handler om man skal ha et særlig fokus på én gruppe. Målet må være å komme til et punkt hvor vi ikke tenker på grupper, men bare på mennesker, sier Windsland.

- Er vi der nå?

— Det vil jeg ikke svare på, det må nesten menneskene det gjelder selv uttale seg om, sier Windsland.