— Vi mener dette er å gå for langt i å understreke denne ene gruppens behov. Vi skal selvfølgelig møte de med respekt og jobbe for at de ikke blir sett ned på, men det er et behov for å undervise mange forskjellige grupper i skolen, ikke bare denne ene gruppa, sier Thore Westermoen (KrF), fylkesvaraordfører i Vest-Agder.

Da fylkespolitikerne i Vest-Agder skulle vedta sin plan for mer mangfold og likestilling i Agder, fjernet de et punkt om at skolene i Agder skulle tilby «rosa kompetanse». Dette er et undervisningsopplegg utviklet av de homofiles organisasjoner for å øke forståelsen for denne gruppa.

Selv om planen ikke er bindende for kommunene, gir den likevel sterke føringer for hvordan skolene skal jobbe. Derfor ville politikerne i Aust-Agder ha tiltaket med.

Få de siste nyhetene fra Fædrelandsvennen på Facebook!

For langt

Westermoen mener derimot at det er å gå for langt hvis de skal be kommunene innføre et undervisningsopplegg for en bestemt gruppe.

— Det blir feil hvis vi som fylkespolitikere skal be kommunene innføre dette bestemte undervisningsopplegget. En gruppe vil da få innpass på en måte som ingen andre får. Vi mener det ikke er naturlig, sier Westermoen.

Fredag gikk fylkespolitiker i Aust-Agder, Torbjørn Urfjell (SV), ut i Fædrelandsvennen og kalte vedtaket i Vest-Agder «et gufs fra fortiden». Han mener fylkespolitikerne i vest legitimerer mobbing av homofile.

Han får støtte av stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) som mener at Agder trenger helt konkrete tiltak for å forbedre det hun mener er dårlige levekår for homofile.

— Fylkespolitikerne må tenke over de signalene som blir sendt til jenter og gutter som kjenner på angsten for å komme ut av skapet og som er redde for å bli diskriminert fordi de ikke tilhører den store hopen. Det er usigelig trist at vi har foregangspolitikere som gjør slike vedtak, sier hun.

Flere tiltak

Frp, KrF og deler av Høyre var med på å ta ut to punkter som omhandlet LHBT-befolkningen (lesbiske, homofile, bifile, transpersoner) i likestillingsplanen. Thore Westermoen synes kritikken fra Kari Henriksen er urimelig siden gruppa er nevnt flere andre steder i planen.

Han mener forslaget de fikk endret viser at de homofiles organisasjoner har hatt svært stor innvirkning i arbeidet for mer likestilling.

— Jeg er helt enig i at dette er en gruppe vi skal møte med stor respekt, men jeg er ikke så sikker på om denne gruppa er spesielt mer utsatt i Agder sammenlignet med andre steder, sier Westermoen.

Det mener derimot Kari Henriksen.

— Dette gir et sterkt politisk signal til kommunen om at de kan legge bort arbeidet med likestillingsarbeidet overfor de med annen seksuell legning. Hvis det er et sted man trenger et slikt arbeid, er det i små kommuner der det er få mennesker som har en annen seksuell legning. Vi risikerer nå at disse menneskene flytter, sier hun.

Uenig med sine egne

I Aust-Agder er fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund (H) uenig med de borgerlige i Vest-Agder der også representanter i Høyre har ønsket å ta de homofile ut av deler av planen.

— Det er viktig å sette fokus på de sidene i vår hverdag vi kan forbedre. Når de homofile og lesbiske oppfatter det som et stort problem, så mener jeg dette er et insentiv til å løfte fokus på denne gruppen. Det handler om å prioritere de områdene man mener man skal ha fokus, sier Lund.

— Men skal fylkespolitikerne gi føringer for hvilket undervisningsopplegg kommunene skal velge?

— Jeg tror nok at et konkret undervisningsopplegg kan være i grenseland, men formålet er bra, derfor er det bra at det ligger inne.

Kari Henriksen mener politikerne i Vest-Agder må komme opp med et annet tiltak hvis de mener det er feil å anbefale et konkret undervisningsopplegg.