STRASBOURG: Onsdag holdt Jagland sin faste orientering om menneskerettigheter i ulike medlemsland for ministerkomiteen i Europarådet.

Her tok generalsekretæren opp den siste tidens trakassering av romfolket i norske byer som Kristiansand og Oslo, meldte NRK torsdag morgen.

— Jeg sa at jeg var veldig bekymret over holdningene som er kommet til overflaten i deler av den norske befolkningen. Og at det er illevarslende at slike ting skjer i Norge, som jo de fleste europeere ser på som et tolerant og fredelig land, sier Thorbjørn Jagland til Fædrelandsvennen.

- Fikk du noen reaksjoner på dette?

— Ingen av de 47 ambassadørene i ministerrådet tok opp tråden. Men det er klart at de la merke til at jeg tok det opp. Jeg tror for så vidt at de ser positivt på at man ikke bare trekker fram landene som har større menneskerettsproblemer, og ikke overser hva som skjer i land som vanligvis ikke nevnes.

Ledere må ta til motmæle

Oppslutningen om Facebook-siden "Få tiggerne bort fra Kristiansand" har økt i takt med medieomtalen og har nå over 2600 "likes".

Her har det kommet kommentarer som blant annet oppfordrer til å gi romfolket juling.

— Hva synes du om slike Facebook-grupper?

— Dette understreker alvoret i situasjonen i Kristiansand og at det er helt nødvendig at både politiske ledere og andre som har en stemme i lokalsamfunnet tar til orde mot dette, sier Jagland til Fædrelandsvennen.

Han mener også det er veldig viktig at politiet etterforsker konkrete hendelser mot romfolket.

— Når det skjer konkrete aksjoner, er det viktig å bringe de skyldige til rettergang. Det er en fundamental rettighet under den europeiske menneskerettskommisjonens krav til beskyttelse og politietterforskning hvis ens liv eller eiendom blir truet.

Kan ikke angripe en gruppe

— Motstanderne av tiggerne mener andre er naive når det gjelder den kriminaliteten som også blir begått av romfolk. Hva tenker du om det?

— Kriminalitet blant romfolk kan ikke begrunne at man sjikanerer romfolket som gruppe, og i alle fall ikke begrunne trakassering og angrep på enkeltpersoner. Man kan ikke gå til angrep bare fordi det er noen kriminelle innen en gruppe.

- Hvorfor skjer dette med romfolket?

— Jeg tror det er holdninger som vi har vært ute for før, og som kommer til uttrykk når romfolket blir synlig på gatene. Her er det masse nedarvende holdninger.

Kom som "julekvelden på kjerringa"

— Synes du norske politikere myndigheter har tatt godt nok vare på romfolk som har kommet til Norge?

— Egentlig synes jeg ikke det. Dette har kommet overraskende på både sentrale og lokale myndigheter. Man har kjent til at romfolket eksisterer som gruppe på tolv millioner mennesker. Det burde ikke ha kommet overraskende at de kommer til oss når de faktisk har muligheten til det.

- Hvordan skulle man ha forberedt seg?

— Både gjennom å klarlegge disse menneskenes rettigheter, og gjennom praktiske tiltak, som jeg skjønner de nå har gjort i Kristiansand. I Oslo kom jo sommerens tilstrømming av romfolk som julekvelden på kjerringa, sier generalsekretær Thorbjørn Jagland til Fædrelandsvennen.