MANDAL: – Det forteller om svært dårlig personalpolitikk til den eller de som har lekket opplysningene, mener tillitsvalgt for Utdanningsforbundet Silje Gran Aanensen og tillitsvalgt i Fagforbundet Kristin Vinsjevik.

Torsdag formiddag møtte de sammen med de andre tillitsvalgte rådmannen etter avsløringene i Fædrelandsvennen at så mange som 80 kommuneansatte risikerer jobben. 40 millioner kroner skal spares neste år.Vinsjevik mener at rådmannen da han ble kjent med at avisen onsdag kveld jobbet med saken i det minste burde informert de tillitsvalgte at det ville komme et oppslag. – Han tok selvkritikk på det på møtet, sier Vinsjevik.

Fortvilte telefoner

Hun forteller om mange fortvilte telefoner fra medlemmene som er redde for jobbene sine. – Det er jo fryktelig tidlig i budsjettprosessen, og hvor mye som må kuttes i kroner og stillinger er det ingen som vet noe om i dag, påpeker hun.

Aanensen beskriver sine medlemmer som avventende. – Men mange er selvsagt usikre. Når rådmannen sier at det skal kuttes 16 millioner kroner i skolesektoren alene er det alvorlig. Skolesektoren i Mandal trenger mer penger, ikke mindre, påpeker hun.

– Er det mulig å legge ned hele skoler?

– Overhodet ikke. Barna skal jo ha et sted å gå på skole, så slike kutt er ikke mulig, sier Aanensen, som derimot frykter flere elever i klassene.

Krevende

Begge beskriver situasjonen kommunen er som krevende, en situasjon som har vedvart helt siden budsjettbråket som startet før jul i fjor.

– Jeg opplever flertallet i bystyret som uansvarlig når de ikke vil innføre eiendomsskatt. Det er jo ingen som vil ha en slik skatt, men her er det intet valg når kommunens tjenestetilbud står i alvorlig fare og flere titalls ansatte kan miste jobben, sier Vinsjevik.