MANDAL: – Situasjonen er ytterst alvorlig – en situasjon som er blitt eksakt slik både rådmann og mindretallet i bystyret advarte mot foran budsjettbehandlingen i fjor, sier ordfører Tore Askildsen.

Hvor mange som må gå er fortsatt uklart.

– Men vi må kutte stillinger, det er helt klart, sier rådmann Knut Sæther.

I år går det mot et underskudd på 10-12 millioner kroner. Neste år blir underskuddet 40 millioner kroner, så 50 millioner kroner i 2014 og 2015 og deretter 30 millioner kroner i 2016. ## Har økt gjelda

Denne uka har rådmannen orientert enhetslederne for de ulike sektorene i kommunen. Han har gitt beskjed om at det innenfor skole— og helsesektoren skal kuttes med 16 millioner kroner hver på kommende budsjett, seks millioner kroner må kuttes i rådmannsstaben og ytterligere 3-4 millioner kroner må kuttes innen byutvikling. Til sammen over 40 millioner kroner.

– Med slike kutt er det nærmest umulig å komme utenom omfattende oppsigelser, sier Sæther.

Han sier at hver ansatt koster rundt 500.000 kroner i årlige lønnsutgifter, som altså betyr 80 personer.

Han vil ikke spekulere på om det kan bli snakk om slike oppsigelser.

– Jeg har bedt enhetslederne komme med tiltak, så får vi se, sier Sæther.

Han sier at årsaken til langt høyere utgifter for kommunen i år blant annet skyldes økte lånerammer. Det kommer på toppen av at kommunen de siste seks årene har økt sin gjeld med 750 millioner kroner. Kommunen har i dag 1,1 milliarder kroner i gjeld – en gjeld som er nest høyest i landet, innbyggertallet tatt i betraktning.

Preget av alvoret

Da Fædrelandsvennen møtte ordfører Askildsen onsdag kveld, var han preget av alvoret.

– Fordi flertallet i bystyret ikke ville innføre eiendomsskatt for i år er kommunens økonomiske problemer forsterket, sier ordfører Askildsen.

Både han og rådmannen sier det overhodet ikke er noen vei utenom eiendomsskatt. Skatten vil gi 25-30 millioner kroner i ekstrainntekter neste år.

– Så selv om vi innfører eiendomsskatt er situasjonen fortsatt kritisk for kommunen, sier rådmannen.

– Uaktuelt

Ordføreren sier at han ikke ser noen vei utenom eiendomsskatt for å forhindre masseoppsigelser.

– Å skulle kutte 16 millioner kroner for eksempel innenfor skolesektoren går jeg ikke med på. Tvert imot burde vi rustet opp nettopp skolesektoren, sier Askildsen.

Han mener at dersom mindretallets budsjett hadde blitt vedtatt i fjor, ville situasjonen vært en helt annen.

– Nå står vi foran utfordringer kommunen aldri har vært i før. Dette blir svært vanskelig, ikke minst for de ansatte, sier ordføreren.

Avviser eiendomsskatt

Gruppeleder for Høyre i bystyret, Sven Seljom, var sentral i arbeidet med årets kommunebudsjett i Mandal, deriblant å nekte innføring av eiendomsskatt. Den vil han fortsatt holde på en armlengdes avstand.

– Ja, her og nå avviser jeg fortsatt denne skatten. Det er ikke slik at fordi innbyggere og næringsliv ikke har betalt eiendomsskatt til kommunen, så har pengene forsvunnet. Disse pengene kommer jo dette samfunnet til gode likevel, sier Seljom.

Men han sier samtidig at han sammen med resten av koalisjonen med H, Frp, Sp og uavhengig skal drøfte også eiendomsskatt.

– Skal vi gå med på innføring av skatten, må vi være hundre prosent sikre på at alle steiner er løftet først, sier han.

Seljom mener at noe av årsaken til de økonomiske vanskelighetene kommunen har også skyldes at vedtatte kutt, blant annet innenfor teknisk drift, ikke er blitt gjennomført av administrasjonen.