KRISTIANSAND: — Jeg står ved at vi ikke må snakke anlegget ned, men for enkelte brukergrupper kan prisbildet bli for høyt. Jeg tar derfor initiativ for å få til noe som er mer akseptabelt, uttaler gruppeleder Hans Otto Lund(H) til Fædrelandsvennen.

I formannskapet onsdag avfeide han priskritikken, og mente de som reagerer må ha misforstått. Nå har Lund dukket dypere ned i det våte element, og torsdag sendte han forespørsel om et møte med de private driverne av Aquarama Kristiansand AS.

NYGRAFIKK-aquarama.jpg

Avisoppslag om boikott av Aquarama og protestaksjon på Facebook har blitt en real kalddusj for byens politikere, som har forutsatt at det påkostede anlegget skal bli et folkebad.

Honnørpris og klippekort

Det er Kristiansand kommune som eier svømme— og badeanlegget, men driftsselskapet bestemmer prisene. Blant dem Aquarama har rådført seg med er Norges største innendørs badeanlegg – Pirbadet i Trondheim.

Her er prismodellen langt mer dynamisk. For eksempel har de egen honnør-/studentpris, prisen for barn er inndelt etter alder, det er en egen sats for morgenbadere, mens det er mye å spare på klippekort med 25 besøk per år. Nå ønsker Høyre-sjefen å rette svømmebrillene mot Trondheim.

— Selv om vi eier anlegget kan vi ikke bestemme prisene, bare påvirke. Jeg ønsker å ta opp hele prisbildet. Har de boret dypt nok? Det er det jeg er på jakt etter, forteller Lund, og legger til at det er et problem i dag at mange barn og unge ikke lærer å svømme.

Gruppeleder Hans Otto Lund i Høyre ser at for enkelte brukergrupper kan prisen i Aquarama bli for høy.

Gruppelederen står fast ved at ops-modellen (offentlig-privat samarbeid) var eneste mulighet for å realisere Aquarama, og at det nå kun handler om nødvendige tilpasninger.— Er anlegget blitt for råflott og kostbart?

— Nei, på ingen måte. Nettopp det at Aquarama har så mange funksjoner betyr at hvis driften svikter i den ene delen, kan de andre elementene bidra til økonomien, svarer han.

- Som en tom julegave

Det er ikke bare familieforeldre og aleneforeningen som reagerer på prisnivået. Nå kaster også pensjonistene inn badehåndkleet.

— Tidligere har vi gått en gang i uka, svømt og deretter tatt en tur i varmtvannsbasseng og badstu. Heretter har vi bare råd til en tur i måneden, frykter Ivar Andersen fra Randesund, den eneste i gjengen på tre-fire pensjonister som våger å stikke hodet over vannet i den betente konflikten rundt Kristiansands nye folkebad.

Mange, blant dem den svømmeglade 75-åringen, mener faren er overhengende for at badeanlegget ikke blir frekventert av folk flest.— Det eneste man kan glede seg over er at det garantert ikke blir trafikkproblemer i denne delen av Kvadraturen, sier Andersen, og legger til:

— Som en av de andre sa: Det er som å glede seg til jul, men når du åpner pakka er den tom.

- Vurderer innspill

Aquarama-prisene skal ha blitt ivrig debattert under et julebord for politikerne onsdag kveld. Mens Frp og Pensjonistpartiet har uttalt seg kritisk, har KrF vært tilbakeholdne – inntil nå.

— Vi er enige, og synes prisnivået er altfor høyt, spesielt for grupper som aleneforeldre og pensjonister. Det er synd om grupper i samfunnet stenges ute. Vi ønsker å se om noe kan gjøres, og har jo flertall bak dette ønsket i bystyret, sier gruppeleder Arvid Omdal (KrF) til Fædrelandsvennen.

-  Ensidig fremstilling

- Selvfølgelig kan vi stille på møte og informere, uttaler administrerende direktør Unni Mesel i Aquarama.

- Men vil dere endre prismodellen?

- Det jeg kan si, er at vi i første rekke har behov for at folk setter seg inn i hele prismodellen, som de siste dager har blitt ensidig fremstilt. Vi har i utgangspunktet utarbeidet en enkel prisstruktur, men vurderer selvsagt alle innspill fortløpende og har fortsatt tre måneder til åpning.

Møtet mellom Høyre-sjefen og daglig leder David F. Reme i BRG Eiendom er nå berammet til 8. januar.

Idrettssjefen støtter Aquarama

Idrettssjefen i Kristiansand kommune er ikke enig i priskritikken. Han har vært i møte med Aquarama-ledelsen etter oppslaget om boikott, og inntil videre ligger prisene fast.

— Vi har et privat drevet anlegg som har lagt seg på samme prisstruktur som andre steder i landet. Prisen per år er omtrent det samme som for et sesongkort i skianlegget på Hovden. Hvis man kjøper medlemskap og går to ganger i uka, blir det billig, uttaler Terje Abrahamsen til Fædrelandsvennen.

For en brukergruppe så idrettssjefen gjerne at Aquarama forandret strategi: Han mener det bør kunne gå an å bruke kun idrettsbassenget for mosjonister, uten å måtte betale full pris.

Idrettssjef i Kristiansand kommune, Terje Abrahamsen, er ikke enig i priskritikken.

— Men vi har ingenting med det. De bestemmer, og det er ingen strid mellom oss, bedyrer han.Hvis antall besøkende overstiger 200.000 får kommunen 40 prosent av inntektene. Det er Abrahamsen overbevist om at de klarer.

— Kan bli en inntektskilde dette?

— Vi får jo håpe det, i og med at anlegget koster kommunen 500–600 millioner.

Kommunen disponerer 75 prosent av det 50 x 25 meters hovedbassenget mellom klokka 09.00 og 16.00 på hverdager. I denne tiden blir det skolesvømming, men også utleie til andre offentlige og private skoler i distriktet. Kapasiteten er nærmest ubegrenset ettersom bassenget er fire ganger så stort som det gamle.

Kommunen disponerer terapibassenget i tidsrommet 08.00 til 13.00 og 19.00 til 22.00 alle hverdager.