REGNER INN: Rektor Terje Litland må ha bøtta klar i administrasjonsfløyen, taket er ikke tett på Lindesnes ungdomsskole. Men det er bare en av mange utfordringer med bygget. Foto: Jarle R. Martinsen

LINDESNES: – Neste år blir vi kvitt underskuddet fra 2008. I tillegg får vi bygget opp en liten økonomisk buffer igjen. Om eiendomsskatten skal fjernes fra 2014, er et politisk spørsmål, sier rådmann Rune Stokke.

Men, sier han:

– Etter mange år med sparing har vi store behov som må dekkes fremover. Disse må jo finansieres på en eller annen måte

Lindesnes har hatt kriseøkonomi helt siden 2009 som følge av finanskrakket året før. Kommunen hadde solgt seg ned i Agder Energi og plassert penger i finansmarkedet. Brått satt kommunen med et underskudd på 40,3 millioner kroner og måtte bruke hele sitt bufferfond. Men fortsatt var underskuddet på 28 millioner kroner som kommunen har slitt med siden da.

I år ble dessuten driftsutgiftene betydelig høyere enn tenkt, og dermed ble eiendomsskatt for boliger og hytter innført. Det gir 30 millioner kroner ekstra i kommunekassa i år, og samme sum neste år.

– Da er vi kvitt underskuddet og har igjen penger i banken, sier Stokke.

Da vil kommunen komme seg ut av Robek-listen (register om betinget godkjenning og kontroll). Å stå på denne svartelisten betyr at man er under administrasjon av fylkesmannen og må få godkjenning for alle lån. Lindesnes er for tiden eneste sørlandskommune på lista og har vært der siden 2010. Likevel:

– Hestekuren er overhodet ikke over. Vi kan ikke over år leve med at vi ikke kan investere, sier Stokke.

Først på lista over preserende oppgaver står Lindesnes ungdomsskole som enten trenger et helt nytt skolebygg eller må renoveres for titalls millioner kroner.

– Det må altså fortsatt kuttes, særlig om eiendomsskatten opphører fra 2014, sier Stokke.

Uvisst om Vigmostad skole

Denne høsten er hans utfordring å lage et 2013-budsjett med ytterligere tre millioner kroner i innstramninger, slik kommunestyret har vedtatt.

– Det er kuttet så mye allerede at det er få ting igjen som virkelig monner, medgir han.

Han vil ikke si om han vil gå inn for å legge ned Vigmostad skole.

– Vi har regnet ut at kommunen vil spare én million kroner på nedleggelse av skolen, selv om det kommer en privat skole som alternativ, sier Stokke.

Ordfører Janne Fardal Kristoffersen (H) har lovet at eiendomsskatt for boliger/hytter skal bort fra 2014. – Kommunestyreflertallet vil fjerne skatten det står vi ved, sier hun.

Hun er også klar for enda tettere samarbeid med nabokommunene om fellestjenester for å redusere utgifter.

Ansatte sliter

Imens er det mange ansatte som synes alle sparetiltak over år er slitsomme. Det bekrefter både Åse Bryn i Fagforbundet og Bernt Rølland i Utdanningsforbundet i kommunen.

– Lærerne merker veldig at det ikke er penger til å for eksempel bedrive ekstraundervisning, sier Rølland.

– Vi merker det med at det er høyere terskel for de eldre å få sykehjemplass, sier Bryn.

Skoletaket lekker – bøtta klar

I korridoren på Lindesnes ungdomsskole står bøtta klar: Taket er ikke tett.

– Det er nok litt symbolsk for kommunens økonomi, medgir rektor Terje Litland.

I 2009 var planen at det skulle bygges en helt ny skolefløy til nesten 100 millioner kroner. Men året før tapte kommunen på børsen, og planen ble puttet i en skuff. Nå sliter de ansatte og elevene med en helt utdatert skole. Den ble bygget i 1965 og ser fremdeles stort sett ut som da.

Utfordringene ligger særlig i at skolen ikke er tilpasset funksjonshemmede. Det finnes ingen heis og trappene er mange. Mange av rommene er for trange, og ventilasjonsanlegget dårlig. Og over dette altså et dårlig tak.

Rektoren trenger ikke nødvendigvis ny skole.

– Bygget må jo rustes opp uansett. Jeg vil heller at det brukes penger på godt innhold og mindre godt bygg enn dårlig innhold og supert bygg, sier rektoren.