Se video fra TV Sør om saken

KRISTIANSAND: Den 47 år gamle mannen risikerer 16 måneders fengsel hvis han bli funnet skyldig i seksuell omgang med en 12,5 år gammel jente på Filadelfia i Vennesla. Hendelsene mannen står tiltalt for skjedde på Torsdagsklubben på Filadelfia i mai 2005 og i jentas hjem senere på året.

— Jeg kom i en følelsesmessig klemme som jeg ikke kom meg ut av, sa 47-åringen i Kristiansand tingrett torsdag.

47-åringen har erkjent at han har kysset jenta ved en anledning og befølt henne på brystet. Det defineres som en seksuell handling med øvre strafferamme på tre års fengsel.

— Han har erkjent det han har gjort, med visshet om at han er ferdig som evangelist. Han har vært åpen fra første stund om dette, og han gikk over streken. Det er ingen unnskyldning for det han har gjort, men han har ikke gått lenger enn det han har erkjent. Han skal ta ansvar for beføling, kyssing og at han har sendt dumme meldinger, men ikke dømmes for mer, sa forsvarer Sveinung Johnsen.

Fingring

Det er seksuell omgang 47-åringen ikke har erkjent. For seksuell omgang er strafferammen ti års fengsel.

I tillegg skal det ha vært mange tilfeller av beføling og kyssing, som er seksuell handling. Mannen var knyttet til Filadelfia-menigheten, men er det ikke i dag.

Aktor politiadvokat Hilde Sakariassen levnet 47-åringen liten ære i sin prosedyre i tingretten i dag. Hun viste til at det er den voksne personen må sette grensen for hvor langt noe går, ikke en 12,5 år gammel jente. Sakariassen sa at hun ikke tror på 47-åringen, men mener jenta har fortalt sannheten.

— Overgrepenes varighet og omfang er straffeskjerpende. Familien hadde tilit til ham og de var i samme menighet. Han har drevet en kynisk utnyttelse av henne. Det blir for enkelt å si at «jeg greide ikke å stoppe» og «jeg ble lurt i en psykisk felle». Han utnyttet hennes svakhet på det groveste ved å si at han kunne komme i fengsel eller ta livet sitt. Han levde ut sine seksuelle fantasier ved at han kunne skrive sms-meldinger med grisete seksuelt innhold og ha den kontakten de hadde, sa Sakariassen.

Halvannet år etter

Det eneste formildende aktor fant, er at hovedforhandlingen skjedde halvannet år etter anmeldelsen av forholdet i oktober 2005. — Denne tidsbruken kan ikke lastes tiltalte. Ellers er det ingen formildende omstendigheter i saken, sa Sakariassen som også mener han må betale saksomkostninger og erstatning til jenta.

Den nå 14 år gamle jentas bistandsadvokat, Svein Kristian Haanes, la i tingretten ned påstand om at 47-åringen må betale 100.000 kroner i erstatning.

— Dette er ei jente som sliter på mange områder, noe også familien hennes gjør. Hun har behov for hjelp på mange måter, og får det. Hun savner tiltalte som venn, men hater ham samtidig for det han har gjort, sa Haanes.

Forsvarer Johnsen beskrev den tidligere Filadelfia-evangelisten som å leve i isolasjon med familien.

— Ingen tar kontakt med dem lenger og de kan heller ikke handle i butikken i hjembygda, men må gjøre det andre steder, sier han.