KRISTIANSAND: — Bruk av bilbelte kunne alene redusert antall ulykker med 40 prosent, sier sjefsingeniør Arild Nærum i Statens vegvesen region Sør.

I 2008 var det 59 dødsulykker i region sør, som omfatter Aust-Agder, Vest-Agder, Vestfold, Buskerud og Telemark. Statens vegvesen har gått nøye gjennom ulykkene, og la i dag frem sine dybdeanalyser. Der kom det blant annet frem at føreradferd var en medvirkende årsak i 35 prosent av ulykkene.

Ifølge Nærum kunne antallet dødsulykker vært halvert hvis alle hadde kjørt rusfritt, etter fartsgrensen og med bilbelte.

I Agder-fylkene omkom 20 personer i 2008. 13 døde i ulykker i Vest-Agder og 7 i Aust-Agder.

— I Vest-Agder er det mange som kjører for fort, og det er mange unge som er innblandet i ulykker, sier distriktssjef Johan Mjaaland i Statens vegvesen.

Bygger midtrekkverk

I Vest-Agder var 12 av ulykkene i 2008 møte- eller utforkjøringsulykker. 40 prosent av ulykkene skjedde på E 39. Mjaaland forteller at det de siste årene er fokusert mye på skadereduserende arbeid. Det går hovedsakelig ut på å rydde opp langs veiene, slik at konsekvensene av en utforkjøring blir vesentlig mindre.

Når det gjelder møteulykkene trekker Mjaaland frem midtrekkverk som et viktig tiltak. Spesielt er E 39 vest for Kristiansand et prioritert område fremover.

— I perioden 2010-2013 er det satt av 20 millioner kroner til midtrekkverk, sier Mjaaland.

Flere årsaker

Overingeniør Kåre Simonsen leder den regionale ulykkesanalysegruppen (UAG) i Vest-Agder. Denne gruppen rykker ut til alle dødsulykker, samt noen av de mer alvorlige ulykkene. Det er disse rapportene som er grunnlaget for dybdeanalysene.

— I løpet av 24 timer skal vi levere en foreløpig rapport til veivesenet sentralt, slik at vi kan kartlegge omstendighetene rundt ulykken, sier Simonsen.

Selv om det finnes klare indikasjoner, kan det ofte være vanskelig å slå fast hva som har vært den utløsende årsaken.

— Det er mange faktorer som spiller inn. Det kan være rus, manglende bilbeltebruk, uoppmerksomhet eller andre ting. Når vi er på ulykkesstedet kartlegger vi alt, og det gjøres tekniske undersøkelser på ulykkesstedet og av kjøretøyet. Kombinasjonen gir oss en god pekepinn på hva som har skjedd, sier Simonsen.

I Vest-Agder er det gjennomsnittlig 13 dødsulykker hvert år. Antallet varerier fra 5 til 13 de siste fire årene. Hittil i 2009 har det vært 6 dødsulykker i Vest-Agder.