ÅSELE: Foran lørdagens etappe i Sverige har Grimstad-kvinnen og de seks hundene hennes 23 sekunders ledelse på motstanderne.

— Det er en forholdsvis god ledelse. Jeg håper å holde den videre i morgen. I dag kjørte jeg safe, mens i morgen vil jeg gjøre noen små justeringer på hundespannnet for å få mer fart, sa Somdal til fvn.no fredag kveld.

Ble sperret

På andre og tredje etter fredagens etappe ligger Jirijun Tnka og Petrjun Krupicka fra Tsjekkia. Somdal er overrasket over at hun klarte å holde avstanden til tsjekkerne.

— Det var uventet. De har vunnet nesten alt som er de siste fem årene, sier hun.

Overraskelsen over å lede ble ikke mindre etter at Somdal ble hindret to kilometer før mål på den 12 kilometer lange etappen.

— To deltagere, en tysker og en franskmann, ville ikke slippe meg forbi. Det var både usportslig og ulovlig. Men siden vi starter med et minutts intervall, klarte jeg ledelse likevel.

Starter først

Lørdag starter imidlertid deltakerne etter plasseringene fra fredagens etappe, noe som gjør at Somdal ikke frykter å bli sperret igjen.

— Det er både fordeler og ulemper med å starte først. Jeg kan ikke kjøre hundene på pes etter andre, men jeg kan heller ikke bli hindret, sier hun.

Sprinten i VM har 33 startende fra 14 nasjoner. Rennet avsluttes søndag.