ARENDAL: — Det er i utgangspunktet helt fantastisk at enkeltmennesker og bedrifter vil gi gaver til Sørlandet sykehus. Her snakker vi om historiens største gave, sier sykehusdirektøren til Fædrelandsvennen.

Han er derfor positiv til å motta gaven på 25 millioner kroner til en kreftrobot fra O.G. Ottersland AS. Ottersland offentliggjorde gaven tirsdag, og sier det er en gave til Arendal by, og at kreftroboten derfor skal stå i Arendal.

Kan ikke gå med på betingelsene

Sykehusdirektøren vil gjerne ha roboten, men betingelsene til Ottersland kan han ikke gå med på.

— Som sykehusdirektør kan jeg ikke innestå for gaver det knyttes geografiske forpliktelser til. Gaver må gis innenfor de medisinskfaglige og strategiske beslutninger som sykehuset selv utformer. I dette tilfellet dreier det seg om urologi. Prostata og nyrekreft har vi besluttet å legge til Kristiansand, i tett tilknytning til de onkologiske og patologiske miljøene, sier sykehusdirektør Jan Roger Olsen.

Ønsker positiv dialog

Han går ikke med på at Ottersland for lov å rokke ved dette.

— Men da sier du i praksis nei til denne gigantgaven da?

— Nei. Jeg ønsker nå en positiv dialog med Ottersland om denne flotte gaven. Jeg har forhåpninger om at han og selskapet hans har forståelse for gaven må gis innenfor sykehusets strategi og medisinskfaglige vurderinger. Jeg regner egentlig med at han forstår at jeg som direktør ikke kan innestå for noe annet, sier Olsen.

Sykehusdirektøren var på to dagers bruker-møte i Flekkefjord tirsdag kveld, og sier han ble glad da han fikk høre om den store gaven.

- Ikke noe å diskutere

– Da beklager jeg, men den diskusjonen gidder jeg ikke å ta, er Ole Otterslands umiddelbare kommentar til fvn.no etter å ha hørt Olsens svar.

Han sier igjen at den geografiske plasseringen er et ufravikelig krav fra hans side.

– Jeg er åpen for en positiv dialog med Olsen, men dette er ikke noe å diskutere. Når jeg gir gaven, så skal jeg få bestemme hvor den skal stå. Sånn er det, sier Ottersland.

Han peker også på at et lignende scenario har utspent seg ved Radiumhospitalet i Oslo, da privatpersoner stilte samme betingelse for sin donasjon til en maskin. Da snudde ledelsen og lot Radiumhospitalet få den donerte maskinen.