KRISTIANSAND: En 35 år gammel familiefar fra Vennesla døde av skadene han pådro seg etter at politiet avfyrte en rekke skudd på Gartnerløkka i 05-tiden søndag morgen.

Politiet vil ikke si hvor mange skudd som ble løsnet mot 35-åringen, men det er på det rene at politiets krimteknikere plukket opp mange tomhylser i timene etter skytingen.

15 bevismarkeringer

På få kvadratmeter satte krimteknikerne opp totalt 15 markeringer. Det går tydelig fram på bildene fra åstedet at det ligger tomhylser ved halvparten av de gule bevismarkeringene.

Ved de øvrige markeringene kan det i teorien være andre ting enn tomhylser som blir vurdert som bevismateriale.

Tomhylsene i veibanen er fra politiets tjenestevåpen. Skuddene er avfyrt med enten pistol eller MP5, som begge er i kaliber 9 mm.

Begge våpnene har 15 skudd i magasinene som standard.

– Flere skudd

Politistasjonssjef Ole Hortemo ved Kristiansand politistasjon ønsket ikke på pressekonferansen søndag formiddag å kommentere om politiet også hadde skutt mot mannen andre steder enn på Gartnerløkka.

– Det kan jeg ikke svare på. Vi kan ikke si så mye mer enn at det er blitt avfyrt flere skudd, sa Hortemo.

Her undersøker politiets krimteknikere tomhylsene som lå igjen i veibanen i rundkjøringen. Foto: Kjartan Bjelland

Politiet opplyste tidlig søndag morgen at mannen var truffet av flere skudd, blant annet i armen. Liv Øyen, etterforskningsleder hos Spesialenheten, har senere opplyst at mannen ble truffet i overkroppen.

De to politimennene som avfyrte de dødelige skuddene er tatt ut av operativ tjeneste.

– Nødverge

Før skytingen på Gartnerløkka skal venndølen allerede ha skutt mot politiet ved minst «ett kontaktpunkt».

– Vi oppfattet dette som et drapsforsøk på politiet. Det var en nødvergesituasjon, sa politistasjonssjefen på pressekonferansen.

Les også:

Politiet vil ikke å si noe om det ble løsnet skudd mot bilen i fart. De vil heller ikke si noe om kulehullet i frontruten på bilen, eller hvorfor bakruta er knust.

Brukte hagle

Våpenet til mannen ble liggende igjen i veien ved vestre avkjørselen ut fra rundkjøringen. Om 35-åringen har gått ut av bilen der, er uklart.

Det er også uklart om han der løsnet skudd mot politiet.

35-åringens våpen ble liggende igjen i veien. Fædrelandsvennen får opplyst at det er en halvautomatisk hagle, som ofte brukes som jaktvåpen. Foto: Kjartan Bjelland

Ferden hans endte flere hundre meter videre vestover på Vesterveien, hvor bilen ble stående inntil en betongmur på gang- og sykkelveien få meter fra Samsen.

Ifølge en våpenekspert Fædrelandsvennen har snakket med, var det en halvautomatisk hagle som lå igjen i veien. Våpenet brukes ofte som jaktvåpen.

Både Hortemo eller Bård Austad, stabssjef og leder for Felles operativ enhet, opplyser at de ikke kjenner til hvor mange skudd som ble avfyrt mot politiet.

Men på spørsmål om politiet er helt sikre på at det var mannen som skjøt først, svarer Hortemo ja.

Bistand fra Kripos

Spesialenheten for politisaker kom søndag til Kristiansand og er i gang med etterforskningen.

– Vi skal i gang med avhør i dag. Etterforskningen vil pågå i flere dager. Vi vil også få bistand fra Kripos, sier etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten til Fædrelandsvennen.

Bilen til avdøde hadde et kulehull i frontruta. Foto: Kjartan Bjelland