— Det er det største jeg har vært med på, O-idrettens julaften. Bare VM-medaljer kan toppe dette, sa løpende trener Mats Dahlén da ankermann Daniel Hubmann hadde avgjort. På forhånd hadde en drøm om at laget skulle bli blant de tre beste. I år gikk stafetten ved Paimo like ved Turku sørvest i Finland.

1800 lag

— Jeg kom opp i ryggen på Magne Dæhli etter et par poster, men deretter så jeg ikke ham lenger. Samtidig var jeg ikke helt fornøyd med min orientering. Derfor var jeg usikker på om jeg var først. Jeg var ikke trygg på seier før jeg møtte lagkameratene mine i innløpet, sa Hubmann ifølge NTB.

Det deltok hele 1800 lag, og konkurransen gikk gjennom hele natt til søndag. KOK vant stafetten også for seks år siden. To av dagens helter var med den gangen også, Baptiste Rollier og Daniel Hubmann.

I år hadde den rutinerte duoen med seg Vegard Danielsen, Milos Nykodym, Mats Dahlén, Hans Gunnar Omdal og Martin Hubmann.

Tvekamp

Vegard Danielsen åpnet for KOK. Han løp ifølge Dahlén en stabilt fin etappe og vekslet som nummer 24. Da lå Kristiansands andrelag med Eirik Svensen helt oppe på 11. plass. Milos Nykodym overtok på andreplass, og løp KOK helt opp i tetkampen, og vekslet som nummer to, bare 17 sekunder bak Halden. På tredjeetappe rykket Baptiste Rollier og Haldens Fredric Portin fra resten av løperne, og det tegnet seg et klart bilde av hvem kampen skulle stå mellom.

Jeg kommer fra disse traktene, så det er hjemmebane for meg. Det er utrolig stort

— På fjerde etappe forvaltet jeg andreplassen, sier Dahlén litt beskjedent på egne vegne. Hans Gunnar Omdal var en kort periode oppe i ledelsen, men vekslet som nummer to. Den plassen holdt Martin Hubmann frem til Daniel Hubmann skulle avgjøre.

— Daniel virket veldig sugen på å vinne, og gjorde ingen feil på siste etappe, sier Dahlén. Det gjorde imidlertid Magne Dæhli fra Halden. Dermed kunne resten av Kristiansands-laget gjemme seg ved siste post og løpe jublende sammen inn til mål.

- Største i karrieren

— Dette føles vanvittig bra for hele klubben. For meg personlig, er dette det største jeg har vært med på i hele min orienteringskarriere. Jeg kommer fra disse traktene, så det er hjemmebane for meg. Det er utrolig stort, sier Dahlén.

I tillegg til seieren i Jukola for seks år siden, har KOK vunnet svenske Tiomila to ganger.

Dahlén rangerer Jukola-seieren høyt over.

— Alt med Jukola er større. Det er høyere nivå på arrangementet og på deltakerne, sier treneren.

Kristiansand OK stilte med tre lag. Andrelaget med Eirik Svensen, Sjur Hovi, Johannes Pohjala, Gaute Friestad, Karolis, Lazdauskas, Ståle Gjelsten og Christian Bøen kom på en solid 46. plass. Tredjelaget, med flere juniorer på laget, ble nummer 106. — Det var mange gode løp fra de unge juniorene. De kom like utenfor topp 100, som de hadde satt seg som mål, sier Dahlén.

- Kun VM er større

Holger Hott har vunnet både VM, verdenscupen, Tiomila og Jukola-stafetten. Han mener kun VM-medalje er større enn seier i den finske stafetten.

— Dette er "champions league" i orientering. Alle de beste er med. Alle verdens eliteløpere har Jukola på kalenderen og legger sesongen opp etter det. Hvis du ikke er VM-løper, så er dette det største, sier Holger Hott. Arendalsmannen er bosatt i Kristiansand, og løp mange sesonger for Kristiansand Orienteringsklubb.

Han har selv vært med på å vinne stafetten to ganger, med Bækkelaget i 1999 og KOK i 2009. Han har VM-gull både individuelt og i stafett. Da KOK vant både Tiomila og Jukola i 2009, husker han det som veldig stort.

— I år hadde KOK en nedtur i Tiomila, som var en stor skuffelse. Da er det utrolig sterkt å komme tilbake og vinne Jukola. De har tatt noen riktige grep. Dette er vanvittig rått! sier eks-løperen.

Han sier at stemningen og nivået under den finske stafetten er veldig høyt.