MANDAL: — Vi ser at nedbøren de ti første dagene i juli tilsvarer det dobbelte av normalmengde for hele måneden flere steder i Agder, sier værstatistiker Bernt Lie.

— I løpet av de 150 årene vi har pålitelige værobservasjoner fra, har vi aldri sett makan, sier han.

Høljer ned

Med egen værstasjon i hagen på Eigebrekk, har Lie observert rekordregnvær i løpet av julis første dager. Bare 6. juli kom det regn tilsvarende 63 prosent av månedsnormalen. I går kunne han fortelle at nedbøren så langt i juli måler hele 178,9 millimeter. Det er svært nært månedsrekorden fra 1988. — Trøsten er jo at temperaturene på Sørlandet har ligget litt over normalen. Men den trøsten har nok, bokstavelig talt, druknet i alt regnværet, humrer han.

Det er Kristiansandsområdet og Mandal som har kommet verst ut i forhold til det som er normalt. Noen steder har det regnet så mye at det kan gå mot rekord for hele juli.

— Men vi får håpe det ikke skjer. Nå får det være nok regn! mener værstatistikeren.

Mer i vente

Det siste langtidsværvarselet fra Meteorologisk institutt viser imidlertid at vi må belage oss på enda noen regntunge dager før sommerværet slår til.

  • Sørlandet får nok en ny forsyning med vann allerede mandag, og det blir vått fram til sen tirsdag, opplyser vakthavende meteorolog, Pål Evensen.

Resten av uken er ennå uviss, men det ser ut til at regnbygene kan trekke seg mot nordvestlandet. Først da kan det bli tørrere vær, skal vi tro Evensen.

Han får støtte av Lie, som tidligere denne måneden sa til Fædrelandsvennen at det skal bli slutt på elendigheten. Han mener fremdeles at sommerværet kommer til Sørlandet.

— Men det blir først i andre halvdel av juli at vi får en skikkelig varm og tørr sommer, mener værstatistikeren.

Sjekk (u)været her