SØGNE: — Det jeg synes om dette, har ikke du lov å sette på trykk. Det blir bare for dumt, rett og slett, sier innehaver Morten Danielsen ved Høllen Brygge Restaurant til Fædrelandsvennen. Det var på tampen av 2004 restauranten hans havnet i rikspressen etter at kommunens ansatte drakk medbrakt alkohol under julebordet han arrangerte på Søgne Gamle Prestegård.

Servitørene ante ugler i posen da det ble funnet to tomme rødvinsflasker under rådmannens bord, og tre halvflasker brennevin i lokalet for øvrig.

Fikk advarsel

Danielsen gjorde kommunen oppmerksom på forholdet i en e-post, og ba om at episoden ble tatt opp internt. Til svar fikk han en skriftlig advarsel for overtredelse av alkoholloven. Neste gang kunne skjenkebevillingen bli inndratt, fordi han allerede hadde én advarsel på rullebladet.

Nå har restauranten fått advarsel nummer tre, etter at skjenkekontrollen i mars observerte at en gjest smuglet med seg en øl under jakka, ut på terrassen som ikke er skjenkeområde.

Til onsdagens møte i tjenesteutvalget innstiller derfor rådmannen på at bevillingen blir inndratt for to uker.

— Det utgjør sinnssykt mye penger. I sesongen snakker vi fort om en halv million kroner, opplyser Morten Danielsen.

I kommunen er man opptatt av å følge boka.

— Vi har et reglement kommunestyret har vedtatt for slike saker, som vi i administrasjonen må forholde oss til. Så blir det opp til politikerne å vurdere om regelverket slår for hardt ut i et sånt tilfelle, uttaler rådmann Kåre Egil Nerbø.

Men det kom ikke på tale å legge til side den forrige advarselen, etter julebordet for to og et halvt år siden.

  • Vi kan ikke skille mellom dem som jobber i kommunen og andre steder, begrunner rådmannen.

- Lavmål

Nerbø synes samtidig det er ille at et utested kan tape store beløp etter bevisste overtramp fra gjestene. Derom er rådmann og innehaver skjønt enige.

  • En ting er om man skjenker mindreårige og berusede, men her skyldes det tre tilfeller der gjestene lurer oss. Jeg føler vurderingsevnen til kommunen er lavmål, rett og slett, klager Danielsen.

Ordfører Eli Løite (H) refset den gang de ansatte som nøt medbrakt, men mente det var riktig å tildele advarselen.

— Det ble jo mye bråk sist, da de kontaktet kommunen og tipset. Hadde de ikke gjort det, ville de vel sluppet unna, minnes Løite.

— Og nå blir det inndragning?

— Det vil være en mulighet å følge innstillingen, det kan nok være det mest tenkelige. Men vi har ikke drøftet saken i partiet.

  • Kommunen kan lett bli oppfattet firkantet?

— Det opplevde jeg at mange syntes vi var sist. Og det tror jeg de eventuelt vil hevde igjen, at vi har vært firkantet, sier ordføreren.

I Søgne gis en bevilling for fire år om gangen. I perioden kan man maksimalt få to advarsler.

Kommunestyret avgjør bevillingens skjebne torsdag i neste uke.