— Vi ønsker å gå videre med planene som lå i trinn to. Vi kommer til å be politikerne om å gjøre et nytt vedtak som gjelder dette, sier leder for prosjektutvikling i E.ON Vind, Anette Blücher.

I 2013 søkte det svensktyske vindkraftselskapet om å bygge 58 vindturbiner på tre forskjellige steder i Birkenes. Våren 2014 ga Norges Vassdrags- og Energidirektorat konsesjon for 29 vindmøller på Storehei. Byggetrinn to, Oddehei og Bjelkeberg, ble satt på vent fordi det var usikkerhet knyttet til nettkapasitet og kostnader.

Kan bli 20 turbiner

Tillatelsen på Storehei ble klaget inn til Olje- og Energidepartementet, som etter to års saksbehandling satte foten ned.

Anette Blücher bekrefter at Storehei-prosjektet er helt dødt, men selskapet vil nå jobbe for utbygging på Oddehei og Bjelkeberg.

— Vi mener at det her er mulig å realisere et anlegg som har en samlet effekt på 80 MW. Det vil innebære bygging av 20-22 turbiner, sier Blücher.

E. On Vind vil nå be NVE om å ta tak i den delen av konsesjonssøknaden som ble stilt i bero i 2014. ## Avventer noe håndfast

Ordfører i Birkenes, Anders Christiansen (Ap), stiller seg foreløpig avventende.

— Jeg vet at de jobber med det, men vi må ha noe mer håndfast. Jeg kommer ikke til å ta opp dette på selvstendig grunnlag, sier Christiansen.

Byggeplanene har tidligere blitt kritisert fra flere hold. Motstanden har vært spesielt sterk når det gjelder Storehei, som ligger i et friluftsområde like ved Ogge. Hytteeiere i området fryktet at idyllen ville bli ødelagt av støy og truet med søksmål dersom planene ble realisert.

Flere politikere var også bekymret.

Fryktet for indrefileten

— Naturmessig er Storehei indrefileten sammenlignet med de to andre områdene. Vi frykter jo at utbygger bare bygger ut Storehei og ikke de to andre. Da blir gevinsten for Birkenes veldig liten sett opp mot de negative konsekvensene, sa daværende ordfører Arild Windsland (H).

Mange grunneiere i de aktuelle områdene har vært positive til planene. I sommer omtalte Fædrelandsvennen gruppa Vinn Vind, som den siste tiden har jobbet for å puste nytt liv i vindkraftplanene. Anette Blücher sier til Fædrelandsvennen at hun opplever en sterk støtte fra næringslivet.

— Vi i næringsforumet kan ikke se andre så store muligheter for økt næringsaktivitet i kommunen så nært frem i tid, sa leder for Birkenes Næringsforum, Kai Reidar Imenes til Fædrelandsvennen i sommer.