— Vi er veldig fornøyd med at de har gitt oss konsesjon. Vi kommer nå til å jobbe videre med planene for Storehei og se nærmere på NVEs krav til trinn to i prosjektet, sier prosjektleder Martin Westin i E On Vind til Fædrelandsvennen.

E On Vind har søkt om få bygge 57 vindmøller på Storehei, Bjelkeberg og Oddeheia i Birkenes. Selskapet har nå fått konsesjon til utbygging på Storehei, men Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) krever ytterligere kostnadsdokumentasjon for å kunne ta stilling til utbygging på Bjelkeberg og Oddeheia.

— NVE krever at vi dokumenterer kostnadene for nettilknytning i trinn to. Vi kommer nå til å ta kontakt med andre aktører som kan være interessert i en utbedring av nettkapasiteten i dette området, sier Westin.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Avgjøres av departementet

E On vind har søkt om å få bygge 29 turbiner på Storehei, 18 turbiner på Bjelkeberg og 10 turbiner på Oddehei.

Konsesjonssøknaden havner nå på bordet hos Olje— og energidepartementet, som tar den endelige avgjørelsen om vindparken kan bygges.

— Vi har anslått at saksbehandlingen i departementet kan ta opp mot ett år, sier Westin.

Gode vindforhold

NVE peker på gode vindforhold som et viktig argument for å tillate bygging.

Storehei vindkraftverk vil dessuten bidra til at Norge kan oppfylle forpliktelsene knyttet til EUs fornybardirektiv, mener NVE.

«De viktigste virkningene av tiltaket er etter NVEs vurdering knyttet til landskap, fugl, friluftsliv, støy og skyggekast. NVE har satt en rekke vilkår til konsesjonen, herunder utarbeidelse av miljø-, transport og anleggsplan og at tiltaket ikke skal medføre et støynivå og skyggekast virkninger over fastsatte grenseverdier for henholdsvis støy— og skyggekastfølsomme bygninger», skriver NVE.

Vedtaket, som nå er lagt ut på NVEs hjemmesider, ble først omtalt av Lillesands-Posten i fredagens avis.

Avviser innsigelse

NVE har avvist innsigelsen fra Birkenes kommune, som har fremsatt en rekke krav når det gjelder utbyggingen. Politikerne ønsket blant annet at Storehei ble bygget ut sist av de tre områdene, ettersom dette berører befolkningen i størst grad. Storehei ligger like ved innsjøen Ogge, som har flere hytteefelt rundt seg. En rekke hytteeiere har tidligere varslet søksmål dersom vindmølleplanene blir realisert.

Storehei vindkraftverk vil ha en installert effekt på inntil 80 MW og vil produsere 260,00 GWh. Det er litt under halvparten av den totale effekten og produksjonen ved utbygging av alle tre områdene.

Martin Westin i E On Vind opplyser at selskapet ønsker å bygge ut alle de tre områdene, men presiserer at vindmålingene vil ha betydning for hva som blir bygget til slutt.