STAVANGER: – Vi har mottatt en foreløpig oversikt fra Handelsbanken. Denne inneholder ikke forhold knyttet til eiendommene i selskapene under Måsen Eiendom, sier bostyrer etter Lunde-konkursen, advokat Fredrik Bie, til Aftenbladet.no.

Handelsbanken er, sammen med kollegene i Nordea, antatt å være de største kreditorene etter en av norgeshistoriens største konkurser. Bostyret har anslått at de rundt 130 selskapene som sorterte under Lunde Gruppen hadde en samlet gjeld på om lag 1,8 milliarder kroner da hele imperiet til Johannes Lunde (42) veltet for to uker siden.

Brorparten

Handelsbankens krever altså 90 millioner kroner fra konkursboet. Men bankens totale engasjement i Johs Lunde Gruppen er større.

– Vi ønsker ikke å gå ut med hvor stort det totale engasjementet vårt er, sier kommunikasjonsdirektør Lars N. Sæthre i Handelsbanken til Aftenbladet.

– De 90 millionene knytter seg til selskaper som allerede har gått konkurs. Vi vil avvente utviklingen, og eventuelt komme med nye krav dersom det åpnes flere konkurser.

Sæthre sier at 90 millioner utgjør brorparten av bankens totale engasjement i Lunde Gruppen. Eventuelle nye krav vil altså være godt under dette beløpet. Handelsbanken har ikke engasjert seg i Måsen Eiendom.

Gjelden

– Jeg så at Johs Lunde hadde uttalt til Aftenbladet at gjelden i realiteten er på 7–800 millioner, dersom man holder eiendom utenfor regnestykket. Det er for så vidt temmelig i tråd med våre beregninger, sier bostyrer Fredrik Bie.

Også Sparebanken Vest, SG Finans, Sparebank 1 SR-bank, Fokus Bank, Sandnes Sparebank og Klepp Sparebank i forskjellig grad inne på lånesiden i forskjellige deler av Lunde-systemet.

Omstridt aksjepost

Mange av Johs Lundes eiendomsinvesteringer har funnet sted under paraplyen til Måsen Eiendom, der boet etter konkursen overtok en aksjepost på 49 prosent. Størrelsen på boets aksjepost er omstridt. Bostyrer Fredrik Lie aksepterer ikke at Johs Lunde 23 dager før konkursen overførte 24 prosent av aksjene i Måsen eiendom til sin mangeårige forretningspartner i Hordaland, Kjell Haugland.

– Jeg har krevd denne transaksjonen omstøtt. Vi mener boet har krav på 73 prosent av aksjene i Måsen Eiendom. Motparten er ikke enig i dette, og jeg vurderer nå om vi skal spørsmålet inn i rettssystemet for å få en avklaring, sier Bie.

Ny konkurs

I går gikk ytterligere et av selskapene i Lunde Gruppen til skifteretten. Da åpnet Nedre Romerike tingrett konkurs i selskapet Johs Lunde Økonomipartner i Oslo. Bostyrer Bie legger ikke skjul på at flere selskap vil følge samme vei i nær fremtid.

– Blant annet har vi Johs Lunde Shipping under vurdering. Der har flere panthavere meldt at de vil innfri sine krav. Slik vi vurderer det, er selskapet nå trolig insolvent, sier bostyreren.

Reddes kanskje

Samtidig håper Bie det skal være mulig å berge bedriftene og arbeidsplassene som ligger under paraplyen Norsk Båtsenter, med hovedkontor i Bergen.

– Det er en stor konkurs i seg selv. Men der har vi et håp om at vi i nær fremtid vil inngå en avtale med interessenter som kan sikre videre drift, sier Bie.